רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

"תקוות ימי"

 

על השיר שכתב שייקה פייקוב לאחר מלחמת יום כיפור בביצוע הזמרת אלכסנדרה

שייקה פייקוב מתוך האוסף הפרטי

 

"אני פייטן פייטן
פשוט פורט ושר על דרך
מרחשי ליבי אחרוט בקולמוסי הדל
אבל היום ידי שותקות בנשמתי עצבת
שירתי גוועה וניגוני חדל

תקוות ימי פלסו לי דרך
אורחות חיי כרעו כרעו על ברך
כי הלכו להם שירי וכבדו לי לילותי
המילים מילים כמו איבדו כל ערך
כי הלכו להם שירי וכבדו לי לילותי
המילים מילים כמו איבדו כל ערך"

תקוות ימי - אלכסנדרה YOTUBE

לא מעט מאיתנו "חוטאים" בהאזנה למוזיקה ישראלית מפעם. בעיקר בתוכנית "ארבע אחר הצהריים" בגלי צה"ל. השיר "תקוות ימי" שכתב והלחין שייקה פייקוב מושמע בתוכנית לעיתים קרובות. ולאחרונה קיבלתי סרטון מרגש שהועלה בפייסבוק עם ריקוד עם שצולם.

חברתי שולמית שהיא מורה ללשון עברית מקפידה לתקן אותנו במפגשים המוזיקליים, שלא נטעה חלילה בהטיית הפעלים : "כרעו", "פלסו" כציווי בצורת עתיד.

לאחר מלחמת יום כיפור חש המלחין והמשורר שייקה פייקוב, ברמה האישית ובמרחב הציבורי, קיפאון המשקף את החיים שנעצרו פתאום. עתיד לא ברור, הווה חסר תכלית.

ובהמשך לכך כתב בשנת 1974שיר אישי מאוד נוגה, המבטא את תחושותיו. ברבות השנים סיפר שייקה פייקוב שלאחר עשרות שנים, כאשר המצב בארץ לא ממש השתנה, הוא מבין יותר את מילות השיר ומזדהה איתן.

"תקוות ימי" שיקף למעשה את ההשפעות שנותרו אצל שייקה פייקוב בעקבות המערכות בהן השתתף כחייל.  פייקוב יליד תל אביב שהתחנך בקיבוץ אשדות יעקב, חווה בקרבות מראות תופת, וזעקות של חיילים פצועים. הוא שב לאחר המלחמה למשרד האמרגן בעיר וגילה כי עולם כמנהגו נוהג. הדיסוננס שחווה כאשר חזר לשגרה היה חזק ,הוא זה שקודם לכן חווה דם יזע ודמעות. נשא פצועים ואיבד חברים בקרב, מדברים אתו עכשיו על כספים, הופעות והפקות.

אז ה"פייטן העצוב" שחוויותיו העצימו בו, ביטא זאת היטב במשפטים : " ידי שותקות בנשמתי עצבת" וגם " שירתי גוועה וניגוני חדל"

 

אבל שייקה פייקוב ידע גם לתת ניצוץ של תקווה בסוף השיר :

"אני פייטן פייטן פשוט
פורט ושר על דרך
ראיתי כבר ימים טובים מאלה ידידי
ואאמין כי עוד יבואו גם יפים מאלה
הזמנים שרק הכסיפו לי שנותיי"

תקוות ימי בביצוע שייקה פייקוב YOUTUBE

 

הביצוע של הזמרת אלכסנדרה

אלכסנדרה פרידמן נולדה בשנת 1948 בבוקרשט שברומניה. כילדה השתתפה במקהלת הילדים של הרדיו הרומני. בשנת 1965 עלתה לישראל יחד עם אמה. הקריירה של אלכסנדרה שזה היה שם הבמה שלה, החלה בשנת 1968 כאשר החלה להופיע יחד עם עודד זמיר כצמד. באותה שנה הקליטה שירים לפסקול הסרט הישראלי, "איריס" וגם לפסקול הסרט "דוקטור דוליטל" אלכסנדרה זכתה להצלחה והוציאה אלבום ראשון הנושא את שמה "אלכסנדרה".

לאחר צאת אלבום הבכורה, הקריירה של אלכסנדרה דשדשה מעט. ואז נולד לו החיבור עם שייקה פייקוב. בשנת 1974 הקליטה אלכסנדרה את השיר "תקוות ימי". השיר זכה להצלחה רבה, הוא נטע שורשים עמוקים עד היום בזמר הישראלי.

הקשר המוזיקלי של אלכסנדרה ושייקה פייקוב נמשך גם בשני שירים נוספים: " רוח שובב" שכתב והלחין. ושיר  נוסף שהלחין שייקה פייקוב בסוף שנת 1976 למילים של המשוררת אלישבע, "נפשי כלתה לחרוזים" שזכה אף הוא להצלחה ודורג במיקום גבוה במצעד הפזמונים השנתי.

שייקה פייקוב:

"אלכסנדרה הייתה זמרת מצוינת נתתי לה שלושה שירים "תקוות ימי", "רוח שובב" ו"נפשי כלתה לחרוזים" (למילותיה של אלישבע ) היא ביצעה אותם נהדר ושניים מהם הגיעו לראשי מצעדי הפזמונים. השירים הללו מושמעים עד היום. בזמנו סיפרה לי אלכסנדרה על אובדנים אישיים בחייה,  והחליטה להגר לארה"ב שם היא חייה עד היום".

בסוף שנות ה-70 החליטה אלכסנדרה לעבור לארצות הברית כדי להופיע במועדונו של אריס סאן ובמועדונים נוספים. היא השתקעה בארצות הברית ופרשה מעולם המוזיקה. כיום היא מתגוררת בלוס אנג`לס.

 

בשיחה שקיימתי השבוע עם אלכסנדרה היא סיפרה לי על הקשר שנוצר עם שייקה פייקוב:

אלכסנדרה מתוך האוסף הפרטי

"שייקה השמיע לי את השיר `תקוות ימי` ומאוד אהבתי אותו.  יגאל חרד עיבד את השיר וההפתעה הייתה מוחלטת. לא ציפינו שזה יהיה שיר כל כך אהוב, נצחי, וכמעט אגדי. ולאחר מכן שיתפנו פעולה בעוד שני שירים שהצליחו.אני מאוד גאה ושמחה ששייקה בחר בי לבצע את השיר "תקוות ימי".

כיום אני מתגוררת בלוס אנג`לס ולא מופיעה בכלל. לצערי הרב התקליטים שהיו ברשותי נשכחו במרפסת שלי, ובחום של לוס אנג`לס לא שרדו... אני מאוד רוצה לבקר את שייקה בישראל. מאז שעברתי לארה"ב טרם ביקרתי בארץ."

השיר תקוות ימי זכה גם לביצוע של אושיק לוי ושל שייקה פייקוב בעצמו.

תרומה לעמותות

 




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות