סיכום חמישה עשורים מוזיקליים של האומן שהשפיע רבות על המוזיקה הישראלית והלך השבוע לעולמו
ציור: שמרית יריב
הזיכרון הראשון שלי עם צביקה פיק היה בגיל 10. חברת `טמפו` עשתה מבצע קיץ. כל מי שאסף 24 פקקים של המשקה המוגז. קיבל תקליט מתנה `מוזיקה` של צביקה פיק שרק יצא לאור. כמות הנערים שהתקבצה לה ברחבת המשביר בירושלים (`טליתא קומי` של היום) לא הייתה מביישת אפילו כוכבי פופ אירופאים שצצו להם באותה עת. צביקה פיק הגיע לפתע בעצמו ואפילו חתם על התקליטים עם הקדשה. עם הדוחק שהיה שם כמובן שלא קיבלתי אף תקליט ולא זכיתי לחתימה או הקדשה של האליל הנערץ. הערצה לצביקה פיק לוותה בהיסטריה. באותה שנה הוא הופיע בעיר הנוער בהופעה בלתי נשכחת. והיה הראשון מבין האומנים שמילאו את פארק הירקון.
צביקה פיק נולד בשם הנריק פיק בעיר ורוצלב שבפולין. הוא גדל בבית מוזיקלי. בגיל חמש החל בלימודי מוזיקה קלאסית. משפחתו עלתה לארץ בשנת 1957, הוא המשיך את לימודי המוזיקה גם לאחר עלייתו ארצה. בגיל 15 החל להופיע, ההשפעה הגדולה עליו באותה תקופה היו להקות כמו: הבי ג`יז, הביטלס והרולינג סטונז. את השאוו המוחצן שלו שאל ממיק ג`אגר. ההרכבים בהם ניגן היו להקת הקצב "השמנים והרזים" עם עוזי פוקס. ולהקת "שוקולדה" עם גבי שושן.
שנות ה-70 והמחזמר "שיער"
בשנת 1967 הועלה המחזמר המצליח `שיער` בארה"ב ועורר שם סערה גדולה. בשנת 1970 אותו מחזמר עשה `עליה` למדינתנו הצעירה שהייתה בין הראשונים בעולם להציג אותו.
צביקה פיק עם השיער הארוך ועם לבוש הפאייטים, נבחר לגלם בתפקיד הראשי את קלוד. אותו תפקיד הותאם לצביקה פיק כמו כפפה ליד. פיק שהתנשא לגובה של 1.91 מ`, הדהים את הקהל בתפקידו והביא משהו אחר שטרם נראה עד אז בתיאטרון הישראלי. הוא נבחר לתואר `שחקן השנה`. באותו מחזמר השתתפו גם גבי שושן, מרגלית צנעני, ומייק בראנט.
צילום : Lidor Azizi
כשהוא רוכב על גל ההצלחה, פנה פיק לקריירת סולו. בשנות ה-70 זכה לעדנה. התקליטון הראשון שלו בתחילת 1971, הכיל שני שירים עם לחנים שלו "שני תפוחים" למילותיו של אהוד מנור ו"אני הולך לאן שאן" למילים של יהונתן גפן. במהלך שנות ה-70 הקליט צביקה פיק לא פחות מ-11 אלבומים. ואז החלו לצאת בזה אחר זה להיטים שכבשו את המצעדים: "אין מדינה לאהבה", "שב בצד" דואט שביצע עם אילנה רובינא. את "שושנת פלאים" שאותו הלחין פיק, כתב שאול טשרניחובסקי ובמקור שר יוני נמרי. "סימנים", "הרקדן האוטומטי", "בין האצבעות", "אני אוהב אותך לאה", "פרפרה" דואט שביצע עם ג`וזי כץ, בעקבות זכייתו בשנת 1977 בתואר "זמר השנה", הזמינה התחנה (רשת ג`) מצביקה פיק את השיר "נאסף תשרי" ("מת אב ומת אלול") שכתב נתן יונתן, השיר נבחר שנה לאחר מכן כ"שיר השנה".
בשנת 1978 יצא האלבום "מוסיקה" אשר כלל את "נאסף תשרי", "מוסיקה (מעלה מעלה)", "לא אני הוא האיש" למילים של אלכסנדר פן, "שוב נתחיל מחדש", "מרי לו" ו-"אהבה בסוף הקיץ". תוך חודשיים נמכרו כ-40,000 עותקים, וכ-100,000 עותקים תוך פחות משנה. בשיא הפופולריות שלו התפרסמה הביוגרפיה "מלאך או שטן" שכתב עליו העיתונאי דודו אורן בשנת 1979 , הפסיד צביקה פיק עם השיר "אין לי איש מלבדי" ל"הללויה" בפסטיבל הזמר והפזמון והגיע למקום השני. באותה שנה כתב את המוזיקה לסרט "שלאגר" מתוכו זכור "שיר הפריחה" שביצעה עפרה חזה שהייתה בתחילת דרכה. עוד כתב פיק לסרט "דיזנגוף 99" שני שירים "מסיבת יום שישי", ו"לגור איתו" שאותו ביצעה ריקי גל. צביקה פיק חתם את העשור עם האלבום "המראה" וזכה 4 פעמים בתואר "זמר השנה".
האלבום כלל את השירים "על חטא". "כוכבים בדו", "ממש כמו בהתחלה".
שנות ה-80 והדעיכה המוזיקלית
בשנות ה-80 המשיך צביקה פיק ליצור מוזיקה לעצמו ולכתוב גם לאחרים. אותו עשור לא האיר פנים לצביקה פיק שסבל מכישלונות מסחריים. בתחילת שנות השמונים הוציא צביקה פיק את האלבומים `עכשיו`, `15 שנה` ו-"אוסף פרטי".ב1988 את האלבום `צביקה פיק שר חוליו אגלסיאס`. האלבומים אכזבו והראו לפיק את הצד האחר של החיים הנוצצים ככוכב פופ.
לעומת זאת הולידה עבודתו של צביקה פיק עם אומנים אחרים כמה להיטים כמו : "יד ביד" ו"גבריאל" ששרה עפרה חזה, "אלף נשיקות" ששר יהורם גאון. צביקה פיק פנה לשירי ילדים והשתתף בשלושה פסטיבלים בראשון ביצע את "הסבון בכה מאוד" שכתבה מרים ילן שטקליס. בפסטיבל השני שר "בובהל`ה" ובשלישי ביצע את השיר "אסתר".
שנות ה-90 הקאמבק ו"דיווה"
במהלך שנות ה-90 חבר צביקה פיק ללהקת "נושאי המגבעת" בהופעות הם ביצעו את השירים שלו עם סאונד שונה , קצבי ורועש יותר כיאה לאותה תקופה. ההופעות זכו להצלחה מרובה והקהל הצעיר פתאום גילה מחדש את צביקה פיקה שחזר לתודעה. במסגרת שיתוף הפעולה - הקליט פיק עם הלהקה שלושה שירים בגרסאות חדשות ל"שיר הפרחה" ו"לגור איתו" ושיר מקורי - "קחי אותי אל תוך החלומות" . בשנת 1994 פגש צביקה פיק את דנה אינטרנשיונל והלחין לה את השיר "אני לא יכולה בלעדיך" שאותו הגדיר פעם צביקה פיק כשיר האהוב עליו ביותר. השיר הגיע למקום ה-5 במצעד השנתי. ב-1998 השידוך לדנה אינטרנשיונל הביא לצביקה פיק את ההישג הבינלאומי הכי גדול שלו. השיר "דיווה", שהלחין, זכה במקום הראשון באירוויזיון, והביא לו פרסום עולמי.
בשנת 2003 הלחין פיק את שירו של המתמודד האוקראיני אלכסנדר פונומריוב באירוויזיון 2003, למילים שכתבה מירית שם אור. השיר "Hasta La Vista".(מקום 14)
שנות ה-2000 והקריירה הטלוויזיונית.
במהלך שנות ה-2000 התבלט צביקה פיק כשופט בתחרות כוכב נולד. הוא הלחין לעונה השלישית של "כוכב נולד" את שיר האודישנים "לפעמים חלומות מתגשמים", בביצוע הפיינליסטים של העונה הקודמת - הראל מויאל, הראל סקעת ועדי כהן.
בשנת -2004 הלחין צביקה פיק להיט ענק לאלבום הבכורה של מאיה בוסקילה את השיר "הלב". שהפך ללהיט גדול. באותה השנה הלחין את השיר "רק אתה", לשרית חדד מהאלבום "חגיגה". בשנות האלפיים צביקה פיק עבד בעיקר עם אומנים שוני ובמקביל ההמשיך להופיע. פיק היה נשוי למירית שם אור, לה נישא בשנת 1975. שם אור אחראית לרוב המילים שבלהיטיו של צביקה פיק. לזוג נולדו שלושה ילדים: בנלי, רופא במקצועו, שרונה ודניאלה, שהפכו להיות צמד מוזיקלי שנקרא `האחיות פיק`. דניאלה נישאה ב-2018 לקולנוען האמריקאי קוונטין טרנטינו. החל משנת 2004 צביקה פיק היה בן זוגה של שירה מנור מעצבת האופנה. לפיק ומנור נולדו שני בנים.
צילום : Lidor Azizi
בשנת 2018, בערב יום העצמאות, חש פיק ברע במהלך טיסה מלונדון לישראל. המטוס נחת נחיתת חירום בווינה בה פיק אושפז בבית חולים מקומי, שם הסתבר כי הוא עבר אירוע מוחי. לאחר כשבוע הועבר לאשפוז ולשיקום בישראל. פיק נפטר מדום לב ביום ראשון האחרון בביתו שברמת השרון.
יהי זכרו ברוך.