ראיון עם יצחק קלפטר לרגל צאת ספרו החדש
יצחק קלפטר - מתוך האוסף הפרטי
בערב תל אביבי סתווי הגעתי לדירתו הצנועה של יצחק קלפטר. קלפטר שבעבר דבק בו הכינוי "צ`רצ`יל" כינוי מתקופת לימודיו בבית הספר. הוא נחשב לאחד מנגני הגיטרה הטובים בארץ ומחלוצי הרוק הישראלי. ברחבי החדר פזורות על מתקנים כיאה למלך המפרט, מספר גיטרות. על הקירות הלבנים תלויים אזכורים לפועלו הרב של קלפטר. החל מימיו בלהקה צבאית, דרך הרכבים כמו: הצ`רצ`ילים, צליל מכוון, אחרית הימים, כוורת, ושיתופי פעולה עם אריק איינשטיין, אריק סיני, והיריעה קצרה מלהכיל.
לאחרונה הוציא יצחק קלפטר ספר משיריו האהובים שמכיל 42 שירים, אקורדים, תמונות ואיורים. הספר שיצא לאור בעזרתם הרבה של יורם סימן טוב חברו הטוב, אשר יזם את הוצאת הספר. ולימור ביאו הבלתי נלאית שנמצאת תמיד לצידו דחפה ועזרה לתהליך כולל שיווק הספר שנמכר באופן ישיר.
לאחר שדפדפתי בספר המהודר גיליתי בו אוצר בלום של שירים ללא ספק ספר חובה לכל חובב מוזיקה ישראלית בכלל, ולמעריצי יצחק קלפטר בפרט.
לאחר הצפייה בספר פניתי לקלפטר בשאלה לא הוגנת:
מתוך כל השירים בספר מהו השיר האהוב עליך?
קלפטר ענה ללא היסוס: "יש לי הרבה שירים טובים שאני אוהב. אבל הכי טוב שלי הוא `צליל מכוון` זה השיר האהוב עלי".
אין לי מושג האם נוכחותי במקום גרמה לו לענות כך אבל ללא ספק בעיני זה השיר שמרכז את כל 60 שנות פעילתו.
השבוע לפני 8 שנים הוקמה בפייסבוק קבוצת המוזיקה `צליל מכוון` המונה אלפי אנשים מרחבי הארץ והעולם. בשנת 2014 כאשר נדרשנו חברי ואני להעניק שם לקבוצת המוזיקה המתגבשת. החלטנו פה אחד כמעט לבחור בשם
`צליל מכוון` שבנוסף זה השם של המדור השבועי. צמד המילים נגזרו למעשה משיר שהלחין וכתב יצחק קלפטר, אותו שם הוענק לאלבום ולהרכב שכלל את שלמה יידוב, שם טוב לוי, ויצחק קלפטר. ההרכב פעל שנה אחת בלבד ולמרות הצלחתו לא שרד מעבר לשנה זו (1979).
יצחק קלפטר נולד ב-31 במרץ 1950, בחיפה להורים מוזיקאים. את ילדותו בילה בעיקר בתל אביב אצל דודו. כאשר היה בן 15 בלבד הקים את להקת ה`צ`ירצ`לים` יחד עם מיקי גבריאלוב וחיים רומנו. השלושה הפכו לחלוצי הרוק בישראל.
מתי היתה הפעם הראשונה שנגעת בגיטרה?
"בגיל 13 התחלתי לנגן בגיטרה, אך עוד קודם לכן בגיל 7 למדתי לנגן אצל מורה על אקורדיון עד גיל 13. אז עברתי לנגן בגיטרה. הערצתי את הביטלס, קליף ריצ`רד, הצלליות ואלביס, הרגשתי שאני יכול לנסות את מה שהם עושים , לנגן רוק`נרול. עם הגיטרה נשארתי עד היום. אני לא עוזב אותה והיא לא עוזבת אותי".
כאשר התגייס לצה"ל פרש קלפטר מההרכב ה`צ`ירצ`ילים`. הוא היה מיועד בתחילה להיות טנקיסט, אבל הגיע לבסוף ללהקת גייסות שריון. במקביל ניגן בלהקת הקצב `הסגנונות`.
התחנה הבאה הייתה להקת `אחרית הימים`. היא פעלה בשנים 1971-2 בתחילת דרכה קלפטר עדיין היה חייל בצוות הווי סיני. הם המתינו לו חודשיים כדי שישתחרר ויצטרף להרכב.
קלפטר: " ב`אחרית הימים` היו זהר לוי, אלי מגן, מירי אלוני וגבי שושן. הייתי הגיטריסט והמעבד של ההרכב. הלהקה הצליחה יותר בדיעבד".
הלהקה שילבה רוק עם טקסטים בעברית. האלבום היחיד של הלהקה יצא לאור בשנת 1972. כבר אז התבלט קלפטר עם כמה קטעי סולו גיטרה . הלהקה זכתה לשבחים וקיבלה את פרס כינור דוד אבל, נכשלה מסחרית. היא התפרקה לאחר פחות משנה של פעילות.
עם להקת `כוורת`:
"ניגנתי בשלישיה עם מאיר ישראל המתופף ועוד בחור בשם דודו תורג`מן. היינו מנגנים בבתי ספר מדי שישי בשנת 1971. דני סנדרסון ניגן אף הוא בבתי ספר עם הרכב משלו". מספר קלפטר על החיבור בין השניים, "יום אחד פנה אלי ואמר: יצחק בוא נשלב כוחות. אני רוצה להקים להקה עכשיו בוא תצטרף אלי. באתי לראות במה מדובר. עשו לי אודישן, מצא חן בעיני. קסמה לי ההרמוניה בשירה של גידי ואפרים. כך התחברתי לכוורת."
להקת כוורת פעלה בשנים 1973-1976 וזכתה להצלחה פנומנלית. קלפטר הלחין את השיר `יו יה` יחד עם דני סנדרסון הוא הלחין וביצע, את `שיר הטמבל`, והיה אחראי ללחן של השיר הנהדר `היא כל כך יפה`. בשירים `טנגו צפרדעים`, `ככה היא באמצע` ו`לך ספר לסבתא` הוא חתום על הלחנים יחד עם חברי הלהקה.
התפרקותה של כוורת לא היטיבה עם יצחק קלפטר. היו לו שנתיים עגומות בפן האישי ובפן הכלכלי.
בשנת 1978 העלה יונתן גפן מופע שנקרא : "שיחות סלון" בעקבות המופע יצא אלבום שנקרא באותו שם. קלפטר הוזמן להשתתף במופע והלחין כמה מהשירים. אחד הקטעים מהמופע שהולחנו על ידי קלפטר ומלווים אותנו עד היום הוא `תמונה` שמושמע ככנעימת הפתיחה של התוכנית "ארבע אחרי הצהריים" של גלי צה"ל. לאחר כמאה הופעות קלפטר חלה ונאלץ לעזוב את המופע בסוף 1977. את מקומו תפס דיוויד ברוזה. בסופו של דבר האלבום של המופע הוקלט עם ביצועיו של ברוזה ולא של קלפטר.
על כך מספר קלפטר : "למופע של שיחות סלון הלחנתי למילותיו של יונתן גפן את השירים :`עד עולם אחכה`, ` האהבה שלי היא לא האהבה שלו`, את `בלדה לנאיבית` בביצועה של יעל לוי את `אי ירוק בים` ואת `שיר אהבה בדואי` שכתב איציק ויינגרטן. באמצע ההפקה חליתי ונאלצתי לפרוש. החליף אותי דיוויד ברוזה שמאוד הצליח עם השירים האלה".
ב1978 הלחין קלפטר שירים לאלבום הבכורה של גידי גוב וגם ל"כבש השישה עשר" באותה עת הטביע קלפטר את חותמו במוזיקאי ומלחין מהשורה הראשונה.
כעבור שנה חבר קלפטר לשניים מחבריו לשירותו הצבאי שם טוב לוי ושלמה יידוב והשלושה הקימו את ההרכב, צליל מכוון :
קלפטר : " ההרכב כלל את שם טוב לוי ושלמה יידוב, היינו בקשר חברי. שלמה היה איתי בצבא בצוות הווי שריון. שם טוב לוי היה בלהקת פיקוד מרכז. במשך שנים שמרנו על קשר. בשנת 1979 החלטנו להקליט אלבום ביחד וכך נולד האלבום : `צליל מכוון`.
רק בשנת 1981 העז יצחק קלפטר שפעל עד לאותה תקופה בעל מיני הרכבים, להוציא אלבום סולו ראשון. את האלבום הפיק ירוסלב יעקובוביץ`. הוא נקרא פשוט "יצחק". המסר היה שיפסיקו לקרוא לו "צ`רצ`יל". יהונתן גפן, עלי מוהר, הילה רז וקלפטר בעצמו כתבו את המילים לשירי האלבום ורוב הלחנים היו של קלפטר.
" לאלבום קראתי `יצחק`. לאחר קריירה ארוכה החלטתי להוציא אלבום. לא חשבתי את עצמי כסולן תמיד ראיתי עצמי איש של להקה. אבל היה שלב בו לא הייתה פשוט ברירה, נשארתי לבד. כוורת התפרקה. ניסיתי לחבור למספר הרכבים וזה לא צלח. החומרים שלי רצו לצאת החוצה, כבר לא היה לי מי שישיר וינגן אז החלטתי לנגן ולשיר לבד וכך האלבום נולד."
ב-1982 החל שיתוף הפעולה של קלפטר עם אריק איינשטיין. הוא הלחין את כל שירי אלבומו "יושב על הגדר". חלק מהשירים כתה קלפטר בעצמו מעבר ללחן.
ב-1983 הוציאו קלפטר ואיינשטיין אלבום משותף נוסף, "שביר". באלבום זה כתב איינשטיין את כל המילים, יצחק קלפטר כתב את כל הלחנים. קלפטר השתתף כגיטריסט באלבומים רבים נוספים של איינשטיין: "פסק זמן", "אוהב להיות בבית", "על גבול האור", "הייתי פעם ילד", ו"יש בי אהבה".
על העבודה עם אריק איינשטיין :
"אריק איינשטיין היה איש מקצוע א-ב. מאוד יסודי ופרקטי. זה התחיל מחיבור שהיה לי עם המתופף אהרל`ה קמינסקי. ב"ברנשים של פיאמנטה". ואז אהרל`ה שהיה חבר בלהקת הג`אז ה"פלטינה" צילצל אלי באחד מן הימים. הוא אמר שהלהקה הולכת להיות להקת חימום בהופעה של אריק איינשטיין. קמינסקי ביקש ממני שאתלווה אליהם כגיטריסט. הייתי כבר מוכר אז בשנת 1971, הלכתי לנגן איתם בהופעה, התבלטתי. וכך הכרתי את אריק. התחלתי ללוות את אריק איינשטיין בהופעות. לאחר מכן ב1980 הוא פנה אלי כדי שאכתוב לו מוזיקה לאלבומים. טענתי בפניו שאינני יודע לכתוב או לנגן מוזיקה הייתי ביקורתי כלפי עצמי לא חשבתי שאני מספיק טוב כדי לנגן איתו. הוא אמר לי תבוא תכתוב כבר...ומקסימום תנגן רע... אז הלכתי וניגנתי רע... עשינו יחד שלושה אלבומים."
בסוף שנות ה-80 עוד הספיק קלפטר לשתף פעולה עם אריק סיני, גלי עטרי, ויהודית רביץ הוא כתב מוזיקה לסרטים : כביש ללא מוצא" ,"לנה", "עד סוף הלילה" ו"נישואים פיקטיביים".
הספר החדש של יצחק קלפטר "צליל מכוון"
כאשר שאלתי את יצחק קלפטר לשלומו בימים אלו ענה בפשטות : "אני חי..." קלפטר התמודד ועדיין עם כל מיני בעיות רפואיות. נשמע אופטימי מתמיד. הוא עדיין מנגן וכותב מוזיקה "זה סוד" הוא לוחש לי לגבי התוכניות לעתיד.
במהלך תקופת הקורונה, יצא לאור השיר `טל על פרחי הזמן`, בו שיתף פעולה עם טל סונדק. יצחק קלפטר הלחין ושר עם סונדק למילים שכתב מאיר גולדברג.