רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

הקומיטמנטס

 

 

 

30 שנים לסרט הקאלט המוזיקלי של אלן פארקר

צילום : Lidor Azizi

אלן פארקר כתב את התסריט בשנת 1971 לסרט  "מלודי" הזכור בעיקר בזכות המוזיקה של הבי ג`יז ושל קרוסבי, סטילס נאש ויאנג. ב-1978 הוא זכה לחשיפה גדולה בזכות הסרט "אקספרס של חצות" ב-1980 ביים את הסרט "Fame" וב-1980 את "החומה" של הפינק פלויד.

בשנת 1991 ניגש אלן פארקר למשימה הקולנועית המוזיקלית הבאה.

אירלנד של תחילת שנות ה-90 חוותה משבר כלכלי גדול. היא ריכזה בתוכה לא מעט עוני ואבטלה. ובצפון אירלנד התחוללו סכסוכים אתניים עקובים מדם וזאת עד לחתימת הסכם "יום שישי הטוב" ב-1998, אשר שם קץ למלחמות הפנימיות.

בתוך כל זה  האי האירי  הצליח לייצר לא מעט מוזיקה טובה וגם כישרונות מוזיקליים שבצבצו ברחבי המדינה.

כאשר חיפש אלן פארקר שחקנים לסרטו "הקומיטמנטס" (בתרגום פשוט לעברית זה "מחוייבות") הוא ניסה לאתר שחקנים על יכולתם המוזיקלית בעיקר. פארקר ניסה לשכנע את המוזיקאי הוותיק ואן מוריסון להשתתף בסרט. מוריסון סירב בנימוס אך הציע את שיריו לשימוש בסרט. הצילומים נערכו בדבלין בתקופה של שלושה חודשים. העלילה של הסרט מבוססת על ספר באותו שם של הסופר האירי רודי דויל.

 

סיפור העלילה:

התסריט מתאר את סיפורה של קבוצת מובטלים, אשר מקימים להקת מוזיקת נשמה (Soul). בהפקת הסרט השתתפו חברות הפקה מאירלנד, אנגליה וארצות הברית.

ג`ימי רביט, שמגולם על ידי רוברט ארקינס בחור צעיר, שבחלומו הוא שואף לנהל להקה מוכרת ומוצלחת באירלנד ובכך לפרוץ את כל המחסומים.

התעקשותו של ג`ימי להתמקד במוזיקת נשמה, מביאה אותו לקבל החלטה גורלית ולהקים בעצמו להקה שתבצע  גרסאות כיסוי לשירי סול של אומנים שונים ביניהם : אוטיס רדינג, ארית`ה פרנקלין, ג`יימס בראון ווילסון פיקט. לא קלה היא דרכו של ג`ימי. הוא מקיים מבחנים בבית הוריו. לאחר מכן הוא מקים הרכב של מוזיקאים צעירים, אשר בניגוד לאמני מוזיקת הנשמה המוכרים, כולם לבנים ורחוקים מלהכיר את הסגנון המוזיקלי החדש עבורם.

למשימה נרתם נגן כלי נשיפה הוותיק בחבורה ג`ואי "שפתיים" פאגאן ובעזרתו מצליח ג`ימי לשפר את ביצועי חברי הלהקה. "הקומיטמנטס" זוכים להצלחה מפתיעה אבל כמו בכל סיום מר של מוזיקאים אשר האגו בעיקר עומד לנגד עיניהם.  כל העבודה של ג`ימי יורדת לטמיון והלקה מתפרקת.

בעולם האמיתי כל אחד עשר חברי ההרכב שהיו אנונימיים לחלוטין זכו להכרה וקריירה עצמאית. פארקר האזין ליותר מ-300 שירי נשמה. הוא צמצם את הבחירות שלו ל-75 שירים. בסרט המוגמר יש אזכור ל-52 שירים.  לבסוף 24 שירים נבחרו על ידי הבמאי לביצוע על ידי צוות השחקנים. חברת התקליטים  "MCA Records" הוציאה לסרט "הקומיטמנטס" פסקול שנמכר עד היום ביותר מ-12 מיליון עותקים. שניים מהשירים שהוקלטו בסרט ביצעה הזמרת האירית ניב קבאנה, זוכת ארוויזיון 1993. הביצועים החדשים היו בלתי נשכחים לשירים כמו :

"Mustang Sally"(במקור: מאק רייס),"The Dark End of the Street"(במקור: ג`יימס קאר),"Destination Anywhere"(במקור: The Marvelettes), "Chain of Fools"(במקור ארית`ה פרנקלין).

בסרט הושקעו כ12 מיליון דולר. בטקס פרסי האקדמיה הבריטית הסרט זכה בארבעה מתוך שישה פרסים. ביניהם הסרט הטוב ביותר והיה בין המועמדים לאוסקר. "הקומיטמנטס" היה הסרט הרווחי ביותר באירלנד בכל הזמנים עם הכנסות והצליח מאוד גם בבריטניה ובאמריקה.

בשנת 2011 התקבצו חברי "הקומיטמנטס" המקוריים להופעת איחוד לרגל 20 שנה לצאת הסרט. בגלגוליה השונים הוקמה להקה שהופיעה ברחבי העולם. לישראל הגיעו ב-2007 וב-2014.

 

תרומה לעמותות

 

 

 




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות