רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

Peter Gabriel – Biko

 

על השיר של פיטר גבריאל שנכתב  על לוחם החופש סטיב ביקו

צילום : Lidor Azizi

ביום קיץ לוהט ב-18 באוגוסט 1977 נעצר סטיב ביקו במחסום משטרתי בפורט אליזבת שבדרום אפריקה. הרפובליקה הדרום אפריקאית  הייתה באותם ימים תחת שלטון האפרטהייד. ביקו היה כבר דמות מוכרת לשלטונות, הוא עמד בראש תנועת מחאה והוטלו עליו שורה של מגבלות. היה אסור עליו להיפגש עם יותר מאדם אחד, לנאום בפרהסיה, ולהפיץ חומרים בתקשורת. לאחר שנעצר נחקר סטיב ביקו בעינויים במשך יממה. כתוצאה מפגיעות בראשו לקה בתרדמת. כעבור מספר שבועות הוא מת עקב החבלות החמורות שנגרמו לו. המשטרה טענה כי מותו נגרם כתוצאה משביתת רעב שקיים, אולם הנתיחה שלאחר המוות מצאה בגופו חבלות רבות ופגיעות ראש חמורות.

לפרטים ללא התחייבות נא לחצי על הלינק

הידיעה על מותו של סטיב ביקו עוררה הדים רבים בדרום אפריקה ובעולם כולו. בהלווייתו נכחו כעשרת אלפי איש, ובהם נציגים דיפלומטים מארה"ב ואירופה.

בין האנשים שחשו הזדהות עם סיפורו של סטיב ביקו היה המוזיקאי הבריטי פיטר גבריאל. גבריאל ששנתיים קודם לכן עזב במפתיע את להקת ג`נסיס, יצא לקריירת סולו מרשימה ביותר. הוא שמע על מותו של ביקו בדיווח חדשותי של ה-BBC. הסיפור על דמותו ואורח חייו של סטיב ביקו גרמו לגבריאל לכתוב שיר הספד למנהיג הקהילה השחורה בדרום אפריקה. באותם ימים בלי קשר לסטיב ביקו התעניין פיטר גבריאל בסגנונות מוזיקליים אפריקאים, שהשפיעו למעשה על אלבום הסולו השלישי שלו "Peter Gabriel" שיצא בשנת 1980.

מילות השיר מתחילות בצורה דומה לדיווח חדשותי: "ספטמבר 77, פורט אליזבת, מזג אוויר בסדר". בשורות הבאות ממשיך פיטר גבריאל עם השורה, "חדר משטרה 619", החדר בתחנת המשטרה של פורט אליזבת בו הוכה ביקו.

בשלב מסוים התלבט גבריאל אם לפרסם שיר מחאה פוליטי. לאחר התייעצות עם ידידו הטוב המוזיקאי טום רובינסון , שהוא בעל נטייה פוליטית. החליט פיטר גבריאל להקליט את השיר. זה היה למעשה שיר המחאה הראשון של אומן מהמערב שעסק במחאה נגד שלטון האפרטהייד בדרום אפריקה. השיר זכה להצלחה עצומה ברחבי העולם. והפך ללהיט הכי גדול של פיטר גבריאל.

זמן קצר לאחר צאת השיר,  נתפס עותק של `ביקו` על ידי המכס בדרום אפריקה השלטונות אסרו להשמיע את השיר ואת האלבום שבו הוא הופיע,  בשל ביקורת כלפי האפרטהייד. הממשל כינה את השיר כ"מזיק לביטחון המדינה".


 

הביקור של פיטר גבריאל בישראל

כפי הנראה הסולידריות של פיטר גבריאל למאבקם של השחורים בדרום אפריקה, גרמה לו להזדהות עם המאבק הפלשתיני בישראל.  במשך שנים רבות סירב גבריאל להגיע לישראל. רק בשנת 1994 התרצה והסכים להגיע ולהופיע בארץ במסגרת המאמצים להסכם שלום עם הפלשתינאים. הוא התנה את קיום ההופעה הגדולה שלו בפארק הירקון, בקיום הופעה סמלית קודמת בסיני.

ברגע האחרון ביטלו המצרים את ההופעה המיועדת בסיני ופיטר גבריאל נאלץ להעתיק אותה לעיר אילת. מה שגבריאל לא לקח בחשבון גם שמחיר הכרטיס להופעה שקול למעשה למשכורת חודשית של פועל מצרי. את הזמן בעיר הדרומית הוא ניצל לנפוש ולצלול.

ב- 19.6.1994 התקיימה ההופעה הגדולה בפארק הירקון לעיני אלפי מעריצים ישראלים. את החימום להופעה נתן לא אחר מאשר לו ריד.

רק בשנת 1990הושמע השיר `ביקו` לראשונה בתחנות הרדיו שבדרום אפריקה מה שנתן את האות וסימן את סוף עידן האפרטהייד במדינה שבוטל סופית בשנת 1994.

בשנת 1988 ביצע פיטר גבריאל את השיר כמחווה ליום הולדתו של נלסון מנדלה.




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות