רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

"וליבו קפא כקרח"

 

על חייו של יונתן גפן ז"ל פסקול הדור שהלך לעולמו לפני שבוע

כאשר נודע לי דבר פטירתו הפתאומי של יונתן גפן, התחלתי לפשפש בזיכרוני  ולהבין שהיוצר הענק הזה הוזכר לדעתי הכי הרבה במדורי המוזיקה שכתבתי בשנים האחרונות.

צילום : נחום עסיס 

אם מנסים לדלות אפילו חלק מהחומרים אותם כתב גפן, מגיעים לאוצר בלום בין יצירותיו של יונתן גפן : "מקום לדאגה", "הנסיך הקטן", "הילדה הכי יפה בגן", "יהיה טוב", "אין מדינה לאהבה", "שיר לשירה", "אתם זוכרים את השירים", "פחות אבל כואב", "לוקח ת`זמן", "בלדה לנאיבית", "איך שיר נולד", "יכול להיות שזה נגמר", "אני אוהב שוקולד", "גן סגור", "אחינועם לא יודעת", "יונתן סע הביתה", "ככה את רצית אותי", "כשאת בוכה את לא יפה", "להיות לבד", "האהבה שלי היא לא האהבה שלו". יונתן גפן תרגם לא מעט שירים שהצליחו, בין השאר "טמבל" של ולדימיר ויסוצקי, שירי "האישה שאיתי" שביצע דיוויד ברזה.

לא רבים יודעים אבל את הדחיפה הראשונה קיבל יונתן גפן מהמשורר הלאומי נתן אלתרמן.

עם שחרורו מצה"ל כאשר מאחוריו מלחמת ששת הימים בה לחם בחטיבת גולני כמפקד מחלקה בגדוד 17 (אריות הגולן).  פרסם יונתן גפן ספר שירים בעל שם פשטני "כמה מילים" הספר הגיע לידיו של נתן אלתרמן שלא נותר אדיש וכתב לגפן: "יש בספרך ליריקה שקטה ועמוקה, כל כך כבדת ראש וכל כך צעירה גם יחד, ויש משחק קוסם ושופע חן, שאינו מגיע מעולם לידי אותה התפנקות מיתממת ומצטעצעת שדוגמותיה רבות כל כך. יש בספרך מקומות רבים שבהם אנו רואים בפועל ממש את השירה כשהיא מחשבה (ולא כשהיא קמטי מצחו של המחבר), את השירה כשהיא שחוק, את השירה כשהיא חישוף ואת השירה כשהיא מסֵכה, ובקיצור - את השירה כשהיא שירה".  

מבין הספרים שפרסם יונתן גפן ניתן למנות את "אישה יקרה" שכתב על יחסיו עם אימו, "חומר טוב" על קשריו עם חבורת "לול", ובמיוחד "הכבש השישה-עשר", הנחשב לאחד מספרי הילדים האהובים ביותר בישראל, שהופק גם לתקליט מצליח מאוד בהשתתפות יוני רכטר, יהודית רביץ, דיוויד ברוזה וגידי גוב.

"הכבש השישה עשר"

מבין יצירותיו הרבות של גפן בולטת יצירת המופת "הכבש השישה עשר" שהוא ספר שירי ילדים אשר ראה אור בשנת 1978.

הסיפור החל כאשר אפרים ברוידא מנכ"ל הוצאת הספרים "דביר" פנה ליונתן גפן וביקש ממנו  ספר ילדים. גפן, שהופיע באותו העת, בערב משותף עם דויד ברוזה ויעל לוי, "שיחות סלון", לקח חופשה מההופעות וטס לפריז. כעבור שבוע סיים את העבודה על השירים.

 השם שניתן לספר מקורו בסיפור שבו מתאר גפן כיצד הוא נרדם בדרך כלל תוך כדי ספירת כבשים בהגיעו לכבש השישה עשר.

הספר עצמו היה כישלון מסחרי בתחילה, עד שדודו אלהרר הפיק תקליט המבוסס על שירי הספר. ב-22 בנובמבר 1978 יצא לאור התקליט בהשתתפות יהודית רביץ, גידי גוב, דויד ברוזה ויוני רכטר. האלבום זכה להצלחה גדולה ובמיוחד השירים "גן סגור" ו"הילדה הכי יפה בגן". את הלחנים לאלבום כתבו דויד ברוזה, יצחק קלפטר, שפי ישי ועדה נסטוביץ`.

בשנת 2014 זכו גפן ורכטר בפרס אקו"ם לתרומה מיוחדת בתחום היצירה לילדים, על יצירתם "הכבש השישה עשר".

גפן עסק גם בכתיבה עיתונאית. הוא כתב בין השנים 1972 –2013 מדור פובליציסטי קבוע במוסף "סופשבוע" של העיתון "מעריב", על אירועים אקטואליים.

גפן היה עיתונאי שנוי במחלוקת ולא אחת עורר את זעמם של קוראים כאשר הביע את עמדותיו שהיו מזוהות עם הצד השמאלי של המפה.

יונתן גפן אביהם של שירה גפן, מחזאית, סופרת ויוצרת ואביב גפן, זמר ויוצר, נמצא ללא רוח חיים בביתו כשהוא בן 76. הוא נקבר בבית העלמין נהלל.

 




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות