על השיר הזועם שכתב משה טבנקין והולחן על ידי מתי כספי
עם תום מלחמת ששת הימים, מדינת ישראל שילשה למעשה את שטחה, שטחה של מדינת ישראל גדל בזמן שצה"ל כבש מידי סוריה את רמת הגולן וחלק מרכס החרמון. כבש מידי ירדן את שטחי יהודה ושומרון, כולל מזרח ירושלים והעיר העתיקה וכבש מידי מצרים את חצי האי סיני, מצרי טיראן ורצועת עזה.
בעקבות כך התעוררה השאלה מה יהיה עתיד השטחים שנכבשו, אלה שכונו אז "השטחים המוחזקים" או "השטחים המשוחררים". היו כאלו שראו בניצחון המוחץ של מדינת ישראל באותה מלחמה דווקא טרגדיה אמיתית.
בעקבות אותה מלחמה היו שטחים ואוכלוסיות שלמות בתוכן אשר נכבשו וכלל לא היו בתוכנית המלחמה.
ב-26 ביולי 1967, כחודש לאחר מלחמת ששת הימים, הגיש יגאל אלון שהיה שר החוץ בממשלת לוי אשכול, תוכנית מדינית אשר כונתה , "תוכנית אלון" כותרתה: "עתיד השטחים המשוחררים בארץ-ישראל המערבית ודרכי הטיפול בבעיית הפליטים הערביים".
אלון הציע לממשלה לנקוט מדיניות מיידית, שתפזר את הערפל בנוגע לגבולות המדינה לאחר מלחמת ששת הימים. בתוכניתו שרטט יגאל אלון מפה שקבעה כיצד יחלקו את שטחי הגדה המערבית: את חלקם המזרחי, לאורך הירדן, ייעד לסיפוח למדינת ישראל, ואת חלקם המערבי, הגובל בקו הירוק, ביקש להחזיר לירדן או להביא לכינון של ישות עצמאית פלסטינית. בקיצור יגאל אלון תמך בהחזרת שטחים תמורות נורמליזציה או שלום.
"תוכנית אלון" הביאה ממש לקרע בתנועת העבודה. חלקם חברו לאישי ציבור מימין והקימו תנועה למען ארץ ישראל השלמה. אין ספק שיגאל אלון הצליח להוציא אותם משלוותם.
אלון עורר במיוחד את זעמו של המשורר משה טבנקין שנולד במושבה כנרת והיה בנו של יצחק טבנקין שהיה אבי תנועת הקיבוץ המאוחד.
טבנקין שנחשף לתוכניתו של אלון וראה בה לא פחות מבגידה. שלף מיד עיפרון מחודד וכתב בצורה נוקבת את השיר: "ביום מסה"
"בבגוד באדם דרכו - מארבע רוחות העולם
רגליו יוליכוהו שולל -אל מחוז אין בו חפץ
מערה יער – אטום שחללו - בלוי
שעיגולו – חתום שעפרו - קלוי.
שאין בו אבן על אבן שאין בו ענף לקושש.
שאין בו פחמי כירים אין בו לחם אין אש אין מים.שבו יש מלוא חופנים רק אפר"
טבנקין חש שדרכו של האדם בגדה בו והוליכה אותו שולל. התנועה בה היה חבר שינתה כיוון לטעמו ופנתה "אל מחוז אין בו חפץ"; מקום שהוא אטום, בלוי, חתום. "עפרו קלוי" הוא אדמה חרוכה שאותה לא ניתן לעבד.
המילה "מסה", המופיעה בשמו של השיר, מגיעה מספר שמות פסוק ז` בפרק י"ז. אותו אירוע בו מתעמתים בני ישראל עם משה על רקע מחסור במים: "וַיִּקְרָא שֵׁם הַמָּקוֹם מַסָּה וּמְרִיבָה עַל-רִיב בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְעַל נַסֹּתָם אֶת ה` לֵאמֹר הֲיֵשׁ ה` בְּקִרְבֵּנוּ אִם-אָיִן".
פירוש המילה "מסה" הוא "ניסיון" אותו אתגר שבו העמידו בני ישראל את משה רבנו, שאיתו הזדהה משה טבנקין שגם נקרא על שמו.
את התפוח אדמה הלוהט הזה לקח מתי כספי כעבור מספר שנים כאשר הוויכוח דעך והעניק לחן גאוני לשיר. בשנת 1974 הוציא מתי כספי את אלבומו הראשון שנקרא "מתי כספי" וכלל בו את השיר "ביום מסה". בשנת 2020 חידש כספי יחד עם יהודית רביץ את השיר. עוד גרסה נוספת הוקלטה על ידי זאב טנא בשנת 2010 שהעניק לשיר גוון רוקיסטי.
משה טבנקין שחלק משיריו הולחנו בשנות ה-70 על ידי מתי כספי דני ליטני ואחרים. נפטר בשנת 1979 בקיבוץ עין חרוד שם בילה את רוב חייו. הוא ייזכר כמשורר המזוהה עם ארץ ישראל השלמה.