רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

להקת משינה

צליל מכוון / רוני טוביה

להקת משינה

מדוע התפרקה הלהקה המצליחה משנות ה-80 עוד לפני שהחלה פעילותה?

צילום :גדי טל

השנה היא 1984. על הבמה במועדון ה`פינגווין` שבתל אביב, עומד יובל בנאי כשלצידו חברו הטוב מבסיס שיבטה שבשומרון שלומי ברכה. שני ה"תותחנים" שהשתחררו שנה קודם לכן מהצבא, השתעשעו במהלך שירותם בכתיבת שירים והקימו הרכב מתחלף שהיווה את הבסיס ללהקת `משינה`.

באותה הופעה נכח באולם הבמאי יקי יושע כשברקורד שלו עד לאותה עת היו סרטים כמו : "כביש ללא מוצא", "העיט", ו"סוס עץ".

ההופעות של ההרכב המתגבש , טרום `משינה` היו מוצלחות ביותר, ומועדון הפינגווין היה מלא מתמיד. חברי הלהקה החלו לאסוף חומרים לקראת אלבום בכורה כשאת רוב השירים כתב בעיקר שלומי ברכה. לפתע הבזיק בראשו של יקי יושע רעיון ללהק את יובל בנאי לסרט בתפקיד ראשי שנקרא "מכת שמש" הסרט עסק בארבעה חברים שהקימו להקת רוק בתל אביב של שנות ה-80 בקיץ האחרון לפני גיוסם לצה"ל, ערב מלחמת לבנון הראשונה.

הסרט נחל כישלון קופתי וכל מה שזכור ממנו בעיקר היה שיר הנושא בביצועו של יובל בנאי, למילים של יענקל`ה רוטבליט, ללחן של שמוליק קראוס.

יובל בנאי נעדר לצורך הצילומים כארבעה חודשים. הדבר עורר את זעמם של שאר חברי הלהקה ולמעשה משינה התפרקה עוד לפני שהוציאה את אלבומה הראשון.

חלפה לה שנה וב1985 החברים נפגשו והחליטו הפעם להגיע בכל הכוח לאלבום המיוחל. לשלומי ברכה ויובל בנאי הצטרף מייקל בנסון ששידך ללהקה את איגי דיין, ואת אבנר חודרוב (שהצטרף רק לאחר צאת האלבום הראשון) וקמה לה להקת `משינה`. מקור השם הגיע מלוחם נוסף מהתותחנים עולה חדש מבריה"מ שהסביר פעם לבנאי וברכה שצמד המילים "משינה ורמני" פירושו "מכונת זמן" או בשפה הצבאית "טבלת יאוש" ברוסיה קיימת להקה בשם "משינה ורמני" אז השניים החליטו להישאר עם `משינה` בלבד.

שני השירים הראשונים שהוקלטו לאלבום הבכורה היו "אופטיקאי מדופלם" ו"רכבת לילה" הם נכתבו עוד בתקופה ששלומי ברכה היה בעת שירותו הצבאי. הטקסט המקורי של "רכבת לילה" היה שונה במקור, לאחר התייעצות השיר עבר לאהוד בנאי לאהוד בנאי שכתב את מילות השיר מחדש. וכך נולד לו הלהיט הכי גדול של הלהקה שלמעשה עד היום נחשב להכי מזוהה איתם. בסקר שנערך בקבוצת הפייסבוק "צליל מכוון" זכה השיר למספר הקולות הגבוה בהתייחס לשיר הכי מוכר ואהוב של הלהקה. באותה תקופה התחרה ראש בראש עם הלהיט הגדול של שלום חנוך "מחכים למשיח" במצעדי הפזמונים שיצא באותה שנה.

בנובמבר 1985 השלימה הלהקה את האלבום שיצא לאור והתווספו אליו שירים כמו "עתיד מתוק", "בלדה לסוכן כפול", והלהיט "אנה" שאותו כתבה אורלי זילברשץ שהייתה בת זוגו של יובל בנאי. תוך פחות משנה אלבום הבכורה של הלהקה שבאופן לא מפתיע נקרא "משינה" הגיע למעמד של אלבום פלטינה עם 50 אלף עותקים והלהקה זכתה בתואר "להקת השנה" במצעד השנתי.

במדינת ישראל הקטנה לא הייתה להקה שפעלה עשר שנים ברציפות, והקליטה בתקופה הזו שמונה אלבומי אולפן. משינה התפתחה עם השנים גם בסגנון, אם בתחילת דרכם היו שטענו שהסגנון מזכיר להם מאוד את להקת "Madness" הבריטית שהייתה פופולרית מאוד בישראל בתחילת שנות ה-80, והשיר "Night Boat to Cairo" מזכיר את רכבת לילה.

והשיר של "Madness" ,"One Step Beyond." מזכיר את ריקוד המכונה וגם "driving in my car " אולי השפיע על כתיבת השיר של משינה "מכונית".

עוד השפעות  "גברת שרה השכנה" מ"Hurricane" של בוב דילן.

השיר "נגעה בשמיים" דומה בלחנו לשיר "Sunday Bloody Sunday" של להקת U2.

והשיר השיר "בדרך אל הים" מזכיר בלחנו את השיר "I`ve Seen That Face Before Libertango" של גרייס ג`ונס. חברי הלהקה מעולם לא הסתירו את העובדה שהם הושפעו וחיקו כל מיני סוגים של מוזיקה שאהבו ועם זאת יצרו צליל ישראלי ייחודי.

האלבום השני שנקרא גם הוא `משינה` יצא לאור בשנת 1987 ולמרות שהיו בו להיטים כמו

"שלח לי מלאך", "אנחנו שניים", הקהל הרב שהיה מנת חלקה של הלהקה בהופעות לאחר צאת האלבום הראשון לא הגיע בהמוניו. זה כלל את האלבום השלישי שנקרא `משינה 3` שגם בו היו להיטים כמו  "אהובתי" ,"ברחובות שלנו" . הלהקה לא הצליחה להתרומם עד שהגיע אלבום האוסף שזכה להצלחה עצומה " גבירותיי ורבותי : משינה" האלבום הכיל קטעים ישנים וחדשים וגם סינגלים שלא נכנסו לאלבומים קודמים. יעקב גלעד עיבד את האלבום משינה זכתה שוב בתואר "להקת השנה" ולראשונה בתולדות מצעדי הפזמונים, זכה השיר "ריקוד המכונה" שלמעשה הוא קטע אינסטרומנטלי המשלב בעיקר ניגון של סקסופון, בתואר "שיר השנה". בהמשך יצאו עוד ארבעה אלבומים עד לפירוקה של הלהקה בשנת 1995.

העמותה לחקר התמותה (1990),מפלצות התהילה (1992),שיא הרגש (1993)

להתראות נעורים שלום אהבה (1995).

חברי הלהקה הפסיקו להופיע, מה שתרם להחלטה זו היה אסון ערד, בשנת 1995 בפסטיבל בו היו אמורים להופיע, ובו מצאו מותם 3 נערים בשל דוחק בהמתנה לאחת ההופעות. והופעתה האחרונה של משינה למעשה בוטלה.

בשנת 2003 מכונת הלהיטים העונה לשם `משינה` החליטה לחזור לפעילות ולמעשה הלהקה פעילה ומופיעה עדיין בימים אלו.

 

 

 

 




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות