רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

George Harrison - Something

 

20 שנה למותו של ה"ביטל השקט"

 

בשנת 1995 הוקמה תחנת הרדיו FM88. לאחר גלגוליה השונים, שינתה התחנה את פניה, והשמיעה מוזיקה ודיווחי תנועה בלבד ללא חדשות. עם השנים ועד היום  FM88 התבססה עבור קהל מאזינים רבים ואני בתוכם, למקור של מוזיקה איכותית בעיקר רוק, בלוז ולא בהכרח המיינסטרים המוכר. (אם כי לעיתים עומס הפרסומות מעיק).

קרדיט לצילום : קבוצת הפייסבוק-"מוזיאון וזירת מסחר התאגיד"

 

שנת 2012 הייתה שנת מפנה עבור FM88 קבוצה מוכשרת של מגישים נפרשה לאורך שעות היממה. והרייטינג צבר תאוצה.

באותה שנה נערך סקר של השירים הכי מושמעים בתחנה לאותה שנה כאשר את המקום הראשון בהשמעות קטף השיר "My Sweet Lord" של ג`ורג` האריסון כאשר אחריו הגיעו דיוויד בואי עם "wild is in the wind" והשלישי היה ואן מוריסון עם השיר "moondance".

ג`ורג` האריסון זכה לכינוי "הביטל השקט" משום שבניגוד לשלושת חבריו בלהקת ה"ביטלס" מיעט לדבר במסיבות העיתונאים, ואפילו בזמן החזרות וההופעות. בקיצור הוא בפירוש – בא לעבוד.

האריסון נולד בעיר ליברפול בשנת 1943. מספר ארבע מבין האחים למשפחה ממוצא אירי. את הגיטרה הראשונה רכש בגיל 13 כאשר אימו הלוותה לו כסף שהחזיר בעזרת עבודת שליחויות שביצע עבור הקצב השכונתי.

בנערותו התרועע עם שני חברים, פול מקרטני שלמד אתו באותו בית ספר בליברפול.  ועם ג`ון לנון שנתקל בו באחת מהשליחיות שביצע.

האריסון התחיל לנגן בלהקה שהקימו מקרטני ולנון. בשל העובדה שהיה הצעיר מהשלושה, הוא זכה לפחות הערכה. אפילו המפיק של הביטלס ג`ורג` מרטין התנגד בתחילת דרכה של הביטלס להכניס לאלבומים חלק משיריו של האריסון.

להרכב הצטרף רינגו סטאר ואת רוב השירים של הביטלס כתבו והלחינו לנון-מקרטני שאף היו חותמים כך על השירים כהסכם שבין השניים.

המפנה של ג`ורג` האריסון התרחש באלבום השני של הביטלס "with the beatles" .

כאשר נכנס לאלבום השיר שכתב האריסון "don’t bother me" תקופת ה"ביטלמניה"

הבליטה את מנהיגי הלהקה לנון ומקרטני כאשר האריסון החל לקבל הערכה מקצועית מחבריו. הביטלס החלו לשלב באופן קבוע באלבומים שיר או שניים שכתב ג`ורג` האריסון.

בתחילה נכנסו השירים " "I Need You ו-You Like Me Too Much"".

ואז האריסון עלה כיתה עם שירים נהדרים כמו : "Here Comes the Sun" "Taxman", "While My Guitar Gently Weep". ובאלבום המעולה של הביטלס Abbey Road""  נכנס השיר "Something" ללא ספק המוצלח של ג`ורג` האריסון בימי הביטלס.

פאטי בויד שהייתה נשואה להאריסון סיפרה כי השיר נכתב בהשראתה. הביצוע של מקרטני כבש את ראש מצעדי הפזמונים, וזכה לגרסאות כיסוי על ידי למעלה מ-150 אמנים שונים, ביניהם אלביס פרסלי, שירלי באסי, פרנק סינטרה, ג`יימס בראון, רדיוהד, חוליו איגלסיאס, סמוקי רובינסון וג`ו קוקר. "Something " מדורג שני מבין כל שירי הביטלס (אחרי "Yesterday") מבחינת מספר גרסאות הכיסוי שקיבל.

בשנת 1965 דייוויד קרוסבי מלהקת ה"בירדס" הכיר להאריסון את המוזיקה ההודית הקלאסית. זה היה ללא ספק מפנה בחייו של האריסון. קרוסבי הכיר להאריסון  את אומן כלי הסיטאר ראווי שנקר. האריסון הוקסם מכלי הנגינה וקנה לעצמו כלי נגינה כזה, והחל לנגן בו גם בשירים של הביטלס בהמשך יתאהב האריסון גם בכלי אחד היוקולילי.

 

צילום : Lidor Azizi

החברות עם אריק קלפטון

בסוף שנות ה-60 החל שיתוף הפעולה בין אריק קלפטון לג`ורג` האריסון. הם כתבו יחד שירים. האריסון השתתף גם בהקלטות של ההרכב של קלפטון. מנגד הזמין האריסון את חברו הטוב לנגן בהקלטת השיר של הביטלס ""While My Guitar Gently Weeps. מאוחר יותר, בשנת 1974.

באותם ימים החלה טלנובלה גדולה בעולם הרוק כאשר קלפטון התאהב ברעיית חברו הטוב האריסון. בויד לעומת זאת נפרדה מג`ורג` האריסון ובהמשך נישאה לקלפטון שכתב עליה את השיר ""wonderful tonigt פאטי בויד טענה שעזבה את האריסון כי האחרון  בגד בה עם אשתו של רינגו סטאר.... מורין. למרות הכל האריסון כיבד את בויד וקלפטון ואף הגיע לחתונתם. האריסון וקלפטון נשארו חברים קרובים עד מותו של האריסון ושיתפו פעולה בפרויקטים מוזיקליים רבים.

 

 

קריירת סולו לאחר התפרקות הביטלס

לקראת סוף שנות ה-60 החלו חיכוכים בין האריסון לחברי הלהקה על רקע מקצועי וגם על רקע גלי הערצה שפקדו את חבריה.

האריסון פרסם את ספר האוטוביוגרפי שלו "I Me Mine" וסיפר כי סבל מהערצת ההמונים, ההתעניינות הבלתי פוסקת של התקשורת בביטלס גרמה לו לתאר את אותן שנים כ"גיהנום". במהלך הקלטת האלבום "Abbey Road" עזב האריסון את אולפן ההקלטות ושב רק כעבור 12 ימים להשלים את ההקלטה באלבום היום שניים משיריו :

 "Something"ו- "Here Comes the Sun".

אלבום הסולו הראשון של ג`ורג` האריסון, ובכלל של אחד מחברי הביטלס היה פסקול לסרט "Wonderwall " אלבום אינסטרומנטלי למעט שיר אחד בשפה ההודית.

אחרי התפרקות הביטלס ב-1970 הוציא האריסון מספר אלבומים. הראשון היה

"All Things Must Pass " החומרים הרבים שצבר במהלך שנותיו עם הלהקה הולידו אלבום משולש שזכה להצלחה והערכה מוזיקלית, וגם מסחרית גדולה. השיר שזכה להצלחה רבה, My Sweet Lord" " למעשה הוקלט בהתחלה על ידי הזמר ביל פרסטון ורק לאחר מכן הקליט אותו ג`ורג` האריסון שאף זכה לתביעה מצד חברי להקת "השיפונז" על העתקה. האריסון הוציא במהלך הקריירה העצמאית עוד מספר אלבומים שלא כולם הצליחו.

בשל העובדה כי היה מעשן כבד, הוא אובחן כחולה במחלת הסרטן בשנת 1997. הוא נאבק במחלה נותח והחלים. אך המחלה שבה ותקפה אותו ב-2001.

ב-30 בדצמבר 1999 פרץ אדם מעורער בנפשו לביתו של האריסון בלונדון ודקר אותו. במהלך האירוע, האריסון הפצוע ואשתו אוליביה הצליחו לעצור את הפורץ ולהסגיר אותו למשטרה. האריסון החלים מהפציעה אך לאחר מכן מיעט להראות בציבור. הפורץ טען כי "נשלח על ידי אלוהים להרוג את האריסון" וזוכה במשפט מחמת אי שפיות.

מחלת הסרטן שבה לתקוף את האריסון ב-2001. את החודשים האחרונים העדיף לבלות בביתו עם משפחתו וחבריו הקרובים. השיר האחרון שהקליט האריסון היה: "Horse to the Water", באוקטובר 2001.

ג`ורג` האריסון נפטר ב-29 בנובמבר 2001 בביתו שבלוס אנג`לס, בגיל 58. גופתו נשרפה לבקשתו והשמועות טוענות כי אפרו פוזר בנהר הגנגס בהודו.

המאמר מוקדש ל"ביטל" הניצחי אביעד בק שנפרד השבוע מאימו שהלכה לעולמה.

 

 




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות