רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

Roger Waters

 

סיפור מסעו של סולן הפינק פלויד לישראל ופעילות בBDS

תמונות : Lidor Azizi

ב1 באפריל בשנת 2019 הועלתה כרזה כציוץ בטוויטר של המשרד לעניינים אסטרטגים,

ובה נכתב : "האגדה של הפינק פלויד, רוג`ר ווטרס מגיע לתל אביב! סמנו ביומנים"

ווטרס שבלשון המעטה הוא לא מחבב את ישראל ואף תומך נלהב של ארגון הBDS-.

הגיב בזעם בציוץ משלו:  " אין פאקינג מצב!"  והוסיף פרשנות: "זה לא עניין לצחוק עליו הרצח של ילדים לא חמושים, חובשים ועיתונאים, שמוחים באופן שקט על ידי פחדנים במדים זה לא עניין לצחוק עליו...אתם מגעילים אותי...."

כמובן שרוג`ר ווטרס לא הופיע והציוץ היה בסך הכול מתיחה של אחד באפריל אבל במשרד לעניינים אסטרטגיים היו מרוצים והוסיפו תגובה משלהם : "המטרה הושגה".

אז מה הפך את סולן להקת הענק פינק פלויד להפוך כל כך עוין למדינת ישראל? ואיך בכל זאת מספר שנים קודם לכן הגיע להופיע בארץ?

כל מי שצפה בסרט "החומה" שיצא לאקרנים בשנת 1982, ומבוסס על אלבום של להקת פינק פלויד בעל אותו שם משנת 1979, זוכר את גיבור העלילה. ילד קטן בשם פינק, איבד את אביו במלחמת העולם השנייה. הוא לומד במערכת חינוך בריטית נוקשה ובן יחיד לאמא שתלטנית. אותו פינק, בבגרותו מתמכר לסמים, מאבד לאט אבל באופן עקבי את שפיותו. ולא בוחל באמצעים מטורפים כדי להקים תנועה דיקטטורית אנרכיסטית גזענית וקיצונית. את התפקיד הראשי בסרט גילם בוב גלדוף המוכר לנו כסולן להקת "עכברי הכפר" עם הלהיט האולטימטיבי ל"שבוזי" יום א` או בשמו : "I Don`t Like Mondays ".

קשה להתעלם מהדמיון שבעלילה של גיבור הסרט לבין ילדותו של רוג`ר ווטרס שאיבד את אביו, אריק פלצ`ר ווטרס במלחמת העולם השנייה.

אריק האב בשנים הראשונות של מלחמת העולם השנייה, סירב להתגייס לצבא מטעמי מצפון, ושירת כנהג אמבולנס בתקופת הבליץ בלונדון. אבל מאוחר יותר, שינה את עמדותיו והיה לקצין בגדוד הרובאים המלכותי השמיני של הצבא הבריטי. במהלך המלחמה הוא הוכרז כנעדר במהלך הנחיתה של גדוד הרובאים באנציו באיטליה.  בהמשך הוא הוכר כחלל שמקום קבורתו לא נודע בפברואר 1944. כאשר ווטרס היה בן חמישה חודשים בלבד. בגיל 15 ווטרס היה יושב ראש תנועת הנוער של התנועה לפירוק נשק גרעיני בקיימברידג`, הוא עיצב את הכרזה שלהם והשתתף בארגון פעילויות שונות.

במהלך לימודיו, נפגש ווטרס עם סיד בארט, מי שהפך בהמשך לסולן הראשון והגיטריסט של להקת פינק פלויד. ביחד הוא הקים להקה עם המתופף ניק מייסון ונגן הקלידים ריצ`רד רייט. ווטרס ניגן בגיטרה-בס. סיד בארט חבר אליהם ויחד הקימו את להקת הרוק פינק פלויד שבהמשך הצטרף אליה דיוויד גילמור שהחליף את סיד בארט.

במשך שנים הפיץ רוג`ר ווטרס מסרים של שלום עולמי, ומנגד לא בחל להשמיע את קולו כנגד מנהיגים כמו מרגרט תאצ`ר בעת הפלישה האנגלית לאי פוקלנד.

בשנת 2005 הוקם ארגון הפרו פלסטיני שנקראה BDS (ראשי תיבות של: Boycott, Divestment and Sanctions – בתרגום: חרם, מניעת השקעות, ועיצומים ).

הקמפיין הבינלאומי של הBDS קורא להפעיל לחץ על ישראל באמצעות חרם כלכלי, אקדמי ותרבותי. ולצורות שונות של חרם על ישראל, עד אשר תעמוד במחויבויות שלה תחת החוק הבינלאומי. תומכי הקמפיין נוהגים להשוות בין מדיניות ישראל למשטר האפרטהייד שהתקיים בדרום אפריקה במאה ה-20.

שנה לאחר מכן ב2006 קיים רוג`ר ווטרס את ההופעה הראשה והאחרונה (כנראה) בישראל. בתחילה, ההופעה הייתה אמורה להתקיים בפארק הירקון. ההכנות היו בעיצומן והכרטיסים נחטפו. ככל שתאריך ההופעה התקרב. למד ווטרס את הסכסוך הערבי-יהודי וחיפש דרך להביע את תמיכתו בתהליך ההידברת בין שני העמים.

לבסוף המופע הועתק לנווה שלום, ישוב הנמצא בסמוך ללטרון ודוגל בדו קיום.

בהודעה שהוציא ווטרס לתקשורת הבינלאומית נכתב: "רוג`ר ווטרס משנה את מקום הופעתו בישראל לכפר השלום. באתר החדש, הנקרא נווה שלום, יש קהילה המקדישה את עצמה להידברות וקיום דיאלוג המאפשר חיים בשלום בין דתות ולאומים שונים ווטרס שינה את מקום ההופעה אחרי שיחות עם `שוחרי שלום ישראלים ואנשי רוח פלסטינים` אשר קראו להביע עמדה למען השלום ודו הקיום בין שני העמים."

לדברי ווטרס, "הסבל שנגרם מכיבוש בן 40 שנה הוא בלתי ניתן להבנה לעיניים מן העולם המערבי. אני תומך במאבק לחופש. העברתי את ההופעה לנווה שלום כמחווה של סולידריות עם קולות ההיגיון של הישראלים והפלסטינים המחפשים דרך לא אלימה לשלום צודק בין העמים".

בסמוך לישוב נווה שלום הוכשר שדה חומוס  כדי לקיים את המופע. 60 אלף מעריצים נלהבים פילסו דרכם ומילאו כל חלקה אפשרית במקום שהוכשר. יש הטוענים כי מחוץ למופע נכחו עוד כ-10 אלפים אנשים. לראשונה בישראל השתמש ווטרס בסאונד קוואדרופוני, והאפקטים הידועים של הפינק פלויד הושמעו והרשימו. הקהל נהנה מהשאו של ווטרס מה שפגם מעט בהופעה היו מספר השירים שווטרס השתמש בפלייבק, והיציאה מהאתר שנדמה היה של תסתיים לעולם. מכוניות רבות נתקעו אפילו עד 4 לפנות בוקר.

בסיום ההופעה ווטרס קרה לדור הישראלי הצעיר : "לשבור את החומות".

בשנים האחרונות הפך רוג`ר ווטרס לפעיל מרכזי בתנועת ה-BDS. ובכל הזמן הזה הוא ניסה להפעיל לחצים על אומנים בינלאומיים להימנע מלהופיע בישראל.

ביוני 2019 הגיעה להקת המחווה של הפינק פלויד (UK אקספיריאנס) וברגע האחרון אסר רוג`ר ווטרס על חברי הלהקה שהופיעו בהיכל התרבות לבצע את השירים שכתב במסגרת הפינק פלויד . הלהקה נכנעה לתכתיב, וכדי למנוע מבוכה הוזמן הרכב המחווה הישראלי "Echos " כדי לבצע את השירים של ווטרס במחזה סוריאליסטי.

בגיל 78 רוג`ר ווטרס עדיין יוצר ומופיע. וב-2017 הוציא את אלבומו האחרון במסגרת הקריירה העצמאית שלו מאז עזב את הפינק פלויד בשנת 1985.

 

 

 

 

 

 

 

 




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות