רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

ארז לב ארי – אנה אפנה

 

על דרכו של המוזיקאי המחונן אל המיינסטרים הישראלי

 

צילום: גיא  פריבס

ארז לב ארי הוא אומן שיגרום לך לחשוב בהתחלה שאתה לא כל כך מכיר שירים שלו. לאחר שעה ארבעים וחמש דקות של הופעה אתה מבין שטעית.

לב ארי הוא אחד מהאומנים הייחודיים בנוף המוזיקלי. בעל גוון קול עמוק עוצמתי. הוא מפלרטט  בסגנונו המוזיקלי גם ברוק, מוזיקה אתנית ישראלית, יוונית,  תפילות, כאב ותקווה.

ביום חמישי שעבר הופיע ארז לב ארי בפאב הקסום של מצוקי דרגות בים המלח. המקום היה מלא עד אפס מקום.

ארז ליווה את עצמו בגיטרה חשמלית ובנוסף התלווה אליו בגיטרה בס, שחם אוחנה אומן בפני עצמו שכותב ומבצע ובקרוב ישיק אלבום משלו. (בין היתר כתב את השיר "אל תלך רחוק כל כך" שביצעה קרולינה).

ברגע סוריאליסטי ומתוק במיוחד. עצר ארז בשיר "מלחמה אבודה" כדי לבקש עזרה מהקהל.

הבקשה מהנוכחים שנענו בחפץ לב הייתה  למצוא במכשירים הניידים את מילות השיר שפרחו מזיכרונו.

צילום: עדי גולדשטיין

ארז אזרזר נולד בשנת 1970, בגיל 4 התייתם מאימו וגדל בבית סבתו בקריית אתא. מגיל צעיר למד לנגן בגיטרה ובלט מאוד בכישרונו. הוא שירת בצנחנים ולאחר שירות הצבאי עבר לעיר הגדולה והתחכך באומנים הגדולים שניגנו באותה עת. הראשון שאיתו שיתף אתו פעולה היה פטריק סבג, שאליו חבר ארז בשנת-1996 אל הלהקה "כשניקו תתחיל לדבר", וזה היה זמן קצר לפני שהלהקה התפרקה.  ובהמשך השתתף בנגינה בשני אלבומי הסולו של פטריק סבג.

ארז לב ארי ניגן עם זמרים כמו: לאה שבת, אתי אנקרי, מאיר בנאי ומני בגר.

במקביל החל סביב גיל 30 לחייו לשמור חלק מהמצוות כפי שהגדיר : "סוג של מערכת יחסים אינטימית עם הבורא, ופחות דרך מתווכים". באותה עת בגיל מאוחר יחסית החל את קריירת השירה שלו.

הסינגל הראשון שהוציא היה  "מתוך האפלה" בשנת 2006. והשני, "ליבבתיני", יצא בשנת  2007.

בשיר ישנם אזכורים משיר השירים :

"מה לך בבת העין
גלי לי את פנייך ואדע
מה לך יפת עיניים
הראי לי את פנייך אחות ברה

הנה את צוחקת,
את הכאב מוחקת
ליבבתיני אחותי כלה"

"ליבבתיני" היווה למעשה את המפנה בקריירת השירה של ארז לב ארי כזמר.

השיר נכנס לפלייליסט של כל תחנה אפשרית. והושמע רבות ברדיו. לאחריו יצא גם השיר "צדק" שלווה בקולות של לאה שבת ונפתח במילים שנחקקו:

"מה עושים עם הצדק הזה על הבוקר".

ארז לב ארי ושחם אוחנה-צילום: גיא פריבס

שלושת הסינגלים "מתוך האפלה", "ליבבתיני", ו"צדק", נכנסו באופן טבעי לאלבום הבכורה של ארז לב ארי שזכה לשם : "שמחת הפרטים הקטנים", שיצא בדצמבר 2007 כאשר ארז לב ארי חגג 37 חורפים.

רוב השירים באלבום כתב והלחין ארז לב ארי בעצמו. המוטיב החוזר מתוך השירים היה שיבוץ פסוקים מהמקורות. הקטע האינסטרומנטלי "חתונה" הוא קטע נגינה שלקוח מתוך נעימה של שלמה קרליבך שנקרא :  "שובי נפשי.  גם השירים: "מתוך האפלה", "זכה את עמי", ובו השורה "אל יתן למוט רגליך" שלקוח מתוך "שיר למעלות" מספר תהלים. חלק מהשירים עיבד פטריק סבג.  עוד באלבום שירי אהבה כמו: "מה אעשה", "אהובתי".

 כעבור ארבע שנים במרץ 2011 הגיע האלבום למעמד אלבום זהב. ארז לב ארי שם חותמת של זמר ויוצר מוכר במוזיקה הישראלית. ובסיבוב הופעות מוצלח במיוחד.

בשנת 2008 עלתה לאוויר הסדרה הטלוויזיונית "סרוגים" שלוש עונות, אחוזי צפייה גבוהים וחמישה פרסי האקדמיה הישראלית לטלוויזיה היו נחלתה של הסדרה המוצלחת. הפרקים תיארו אורח חיים של קבוצת רווקים ורווקות ירושלמים מהמגזר הדתי לאומי.

הסדרה לוותה בפסקול משובח בכל אחת מהעונות. בעונה הראשונה ביצע ארז לב ארי את השיר "אנה אפנה". שבעקבות הצלחתו הרבה השתחל לאלבום "שמחת הפרטים הקטנים" במהדורה מחודשת, שכללה את השיר.

בקריירה היחסית קצרה והמוצלחת שלו הוציא ארז לב ארי ארבעה אלבומי אולפן בנוסף ל"שמחת הפרטים הקטנים" שיצא בשנת 2007.

יצאו לאור האלבומים : "ארגמן" בשנת 2010 שירים בולטים מתוך האלבום: "בוקר טוב" ו"בסוף היום". השיר "פרימיטיבים" שתרגם דני אמיר על פי שירו של טי-בון ברנט, וכן השיר "מלחמה אבודה", שהלחין לב ארי על פי שיר של המשורר דוד אבידן, שאת ספרו גילה במקרה במעלה אדומים כאשר חזר מחברו ניסים טהר שגר בישוב אלון.

בשנת 2013 יצא לאוויר העולם אלבום מופת שנקרא "העץ הבודד" שזכה לתשבוחות מפי המבקרים. אבל לא להצלחה המסחרית הראויה.

באלבום שיתף ארז לב ארי פעולה ווקאלית עם חברו משכבר הימים פטריק סבג.  בשירים הפותחים של האלבום "אליך אקרא" ו-"תפילה לעני" ישנם ציטוטים מספר תהילים, כשעל הקלידים מנצח פטריק סבג, והגיטרה החשמלית של ארז לב ארי.

ברקע כל זה קולו של ברי סחרוף. באלבום הזה תרם את חלקו מיכה שטרית בחלק ניכר מהטקסטים. אחד האלבומים שכיף להקשיב להם פעם אחר פעם. גם כאן השתמש ארז לב ארי בטקסטים של דוד אבידן בשירים "טיוטה להספד" ו- "העץ הבודד".

 

"נחום וציונה"

בשנת 2016 יצא האלבום "כתמים של תרבות". בלטו בו השירים:

 "לא אחד מאלה", "עפיפון ברוח"  ו"את חירותי" שכתב  ארז לב ארי לרעייתו הדס.

ברצועה מספר 2 הפתיע ארז לב ארי עם שיר שכתב : "נחום וציונה" השיר נגע באחד הנושאים הכאובים ביותר בחברה הישראלית – החיילים פגועי הנפש.

" המלחמה תפסה את נחום

בשעת הנעילה
אוקטובר המר אין מחילה

הוא חזר לביתו בחילופי שבויים
נראה מלא מבחוץ וריק מבפנים....

והזמן כמו עצר מלכת

הוא צועק ברחובות כמו משוגע לעת ערב


היא ידעה אם תלך לא תהיה לו אחרת

זאת אהבה כמו באגדות/כמו בסרט".

לארז לב ארי היה זיכרון ילדות , בשכונה שהוא גר, חי לו בחור רווק בן 30 עם הוריו. ועל זה סיפר באחד מהראיונות שהעניק לב ארי:

"אני לא חושב שקראו לו נחום, ולא זוכר את השם המדויק, אבל אני זוכר שהוא היה הולך תמיד עם רדיו קטן ליד האוזן. יום אחד ממש הסתקרנתי, שאלתי את סבתא שלי מה הסיפור שלו. היא ענתה שזה מהצבא, ולא הרחיבה יותר".

"מאז שהשיר יצא ועד היום אני לא מפסיק לקבל עליו תגובות של פגועי נפש או של אנשים הקרובים להם. מה שאני שומע מהם שוב ושוב הוא שזו פעם ראשונה שמישהו מדבר, או יותר נכון שר, את הסיפור שלהם. המון שירים שעוסקים בדברים שקשורים לצבא מדברים על מוות, שכול, ציפייה לשלום, פציעות בגוף וכו`, אבל כמעט שאין שירים שעוסקים בפצועי הנפש"

 

ארז לב ארי פורח ויוצר כל העת הזו ובשנים האחרונות הוא חזר לשתף פעולה עם אומנים אחרים בזמן שהוא מופיע בעצמו. לב ארי הוא ללא ספק אחד מהאומנים הבולטים בעשור וחצי האחרון.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות