רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

שיר החייל

 

הסיפור מאחורי השיר שכתב סרן נמרוד גאון ז"ל והלחין שלמה ארצי

 

" אני שומע שוב ברגעי השלווה / את ג`ניס ג`ופלין שרה בלוז ישן

על בובי מק-ג`יי. רביעייה קאמרית /מנגנת מוסיקה צלולה מעבירה בי

שוב אותן צמרמורות עונג ידועות / אבל אני חייל - ואל תבכי לי ילדה"

בחודש ספטמבר בשנת 1970, ג`ניס ג`ופלין נכנסה לאולפן כד להקליט את אלבומה הרביעי במספר. מצבה האישי והנפשי היה ירוד, הסם שצרכה והטיפה המרה היו בעוכריה. בזמן ההקלטות החליטה לקחת שיר שנכתב על ידי קריס קריסטופרסון בשנת 1969 Me and" Bobby McGee " ובוצע באותה עת על ידי הזמר רוג`ר מילר ולא ממש הצליח. ג`ופלין הקליטה את השיר וכעבור מספר ימים, (4 באוקטובר) היא נמצאה ללא רוח חיים בבית המלון בלוס אנג`לס.

Me and Bobby McGee ג`ניס ג`ופלין מבצעת את

השיר שהקליטה בימיה האחרונים  `Me and Bobby McGee ` ראה אור רק לאחר מותה, בינואר 1971, והוא אחד השירים המזוהים עמה. השיר הגיע לראש מצעד בילבורד , והיה לשיר השני בהיסטוריה שהגיע לראש המצעד לאחר מות המבצעת. הוא זכה להצלחה גם במצעדי הפזמונים בארה"ב ובאירופה, ולעוד ביצועים רבים. בשנת 2002 הוכנס השיר להיכל התהילה של פרס גראמי.

לא רק בעולם, גם בישראל השיר זכה לעדנה. מכאן לנקודה הישראלית.

סרן נמרוד גאון נולד ב-1951 בקיבוץ גבולות שבנגב. בהמשך עבר עם משפחתו לאשקלון.

באותה תקופה שג`ניס ג`ופלין הקליטה את השיר, התגייס נמרוד גאון באוגוסט 1969 לחיל השריון. הוא עבר את מסלול ההכשרה והפך למפקד טנק בקורס קציני שריון. כאשר פרצה מלחמת יום כיפור הועברה הפלוגה לגדוד 196 תחת המג"ד עמרם מצנע. ביומה הראשון של המלחמה בלם הגדוד את המצרים באזור ציונה שבסיני.

נמרוד גאון בנערותו אהב לנגן בגיטרה, וגם הקדיש את זמנו לכתיבת שירים. בצבא היה כותב שירים ומכתבים לחברתו עמליה בטינגר . הוא העריץ את ג`ניס ג`ופלין וההופעה האחרונה שראה לפני פרוץ מלחמת יום כיפור, הייתה של שלמה ארצי.

צילום : Lidor Azizi

באוקטובר 1972 פורסמה ב`ג`רוסלם פוסט` כתבה של כתב צבאי, אשר תיאר את חיי השגרה שקדמו למלחמה,  בה מנהל נמרוד את יחידתו, וכיצד הוא לוחם באדישות ובשעמום אצל חייליו.

ביומה השני של המלחמה (7.10.1973), נקלע גדודו של נמרוד למארב של חיילי קומנדו מצרים. על פלוגתו הוטל לחסל את המארב.  הפלוגה ביצעה את משימתה וכוח הקומנדו המצרי חוסל. במהלך הקרבות הטנק של נמרוד נפגע והוא עלה על טנק אחר, הוא המשיך לפקד על פלוגתו. לאחר לילה של לחימה שוב נפגע בפגיעה ישירה הטנק שעליו פיקד נמרוד. שלושה מחייליו של נמרוד נפצעו. הוא המשיך להילחם ולירות מתוך הטנק. וכך, כשעמד חשוף בצריח, פלג גופו העליון מעל למדף, נפגע מירי ונהרג.

שיר החייל - בביצוע שלמה ארצי

חבריו של נמרוד לפלוגה מצאו את התיק האישי שלו, בו היו קופסת סיגריות עם הסיגריה האחרונה שלא הספיק לעשן, ארנק עם כסף ויומן שכתב.

" אהבתי - רגעי זכרונות וגעגועים טרופים / על השולחן סיפורים של צ`כוב,

 כאבן שאין לה הופכין / כי אני הוא אדם מחופש לחייל,

כפות בכתונת משוגעים / אז בכי לי ילדה על רגעי הבדידות,

על הציפיות ועל השנים, ובכי על / שני לבבות אוהבים ורחוקים"

לאחר מותו חברתו עמליה העבירה את השירים שכתב לה נמרוד, להוריו. האם אדית שלחה את השירים לזמר הנערץ על נמרוד שלמה ארצי. ארצי התאהב באחד מהם, `שיר חייל`, הלחין ושר אותו. השיר נכלל גם באלבומו של ארצי משנת 1979, "דרכים". הגיע למקום הרביעי במצעד השנתי של אותה שנה. `שיר החייל` הפך להיות מזוהה כל כך עם יום הזיכרון לחללי צה"ל ומושמע בתחנות הרדיו לא מעט ביום הזיכרון.

נמרוד גאון הועלה לדרגת סרן לאחר מותו. על תפקודו בקרב קיבל נמרוד ציון לשבח ממפקד האוגדה. בשנת 2013 כ-40 שנים לאחר נפילתו של נמרוד ,פגש שלמה ארצי את אימו אדית וחברתו שעליה נכתב השיר עמליה, לסוג של סגירת מעגל לכתבה ששודרה בחדשות 12.

 

שלמה ארצי פוגש את אימו וחברתו של סרן נמרוד גאון ז"ל




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות