רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

"נכון להיום" - זוהר ארגוב

 

40 שנים לצאת האלבום האייקוני שפרץ דרך במוזיקה הים תיכונית

 

בחודש אפריל שנת 1982 זכה זוהר ארגוב עם השיר `הפרח בגני` בפסטיבל הזמר המזרחי שנקרא אז "דרור – למנצח שיר מזמור" זכייתו של זוהר ארגוב הייתה למעשה אקורד הסיום של פסטיבל זמר שנועד לשירים מהז`אנר הים תיכוני שנוסד בשנת 1971. זוהר ארגוב למעשה פרץ את אותן חומות והפך את המוזיקה הים תיכונית לנחלת הכלל. כמו כן רשות השידור שנמנעה באותן שנים לשלב שירים מזרחיים במצעדי הפזמונים, שינתה גישה ואפשרה לשיר מזרחי לראשונה, להתמודד ולהעפיל למקום הרביעי של מצעד הפזמונים השנתי של אותה שנה. רבות נכתב וסופר על ה"פרח בגני" שיר שאפילו זכה לשם של רחוב בהרצליה.

כעבור מספר חודשים יצא לאור האלבום הרביעי במספר של זוהר ארגוב, המושקע ביותר שלו והמשמעותי מכל מה שעשה עד אותה נקודת זמן. האלבום `נכון להיום` פרץ את גבולות המוזיקה המזרחית ואת תחנות הרדיו. ניתן ממש לחצות קו דמיוני למה שנעשה עד בזמר המזרחי עד לאותו אלבו וממנו והלאה. ההשפעות על האלבום היו רבות, פופ, רוק, ג`אז, בלוז ומזרחי. כלי נשיפה שונים שהקנו לשירים סגנון ספרדי, וכלי מיתר.

כשמסתכלים על האנשים שהשתתפו בהפקת האלבום מבינים את סדר הגודל וקיבוץ הגלויות המוזיקלי שהיה מנת חלקו של האלבום המתהווה.

על העיבוד המוזיקלי ניצח ננסי ברנדס שעלה לארץ מרומניה רק שנים ספורות טרם כתיבת האלבום ננסי גם ניגן בקלידים. חברי להקת `ברוש` שהוקמה ב1978 כדי ללוות את אריאל זילבר. הפכו בהמשך ללהקה של תוכנית `זהו-זה` המיתולוגית,  והם היו הנגנים העיקריים באולפן. על הגיטרות ניגנו שמוליק בודגוב וחיים רומנו. איקי לוי ואלון הלל על התופים, בגיטרה בס ניגנו יוסי מנחם, ואוהד אינגר. קולות רקע - מזי כהן שהיא זמרת בפני עצמה, חני אלקיים, ואיריס שמי מלהקת `סקסטה`.  נגן הג`אז אברהם פלדר (אגשקין) ניגן בחצוצרה, אבנר גדסי, אביהו מדינה, שלמה כישור, היו אחראים על כתיבת חלק מהשירים. על זה תוסיפו את גרי אקשטיין, שמוליק ארוך, ועמיר בן-משה שהיו לטכנאי הקול. הרשימה המפוארת הצליחה ליצור אלבום לתפארת.

צילום : Lidor Azizi

עשרה שירים של זוהר ארגוב הוקלטו לאלבום המשובח כל שיר הפך ללהיט ומאחוריו עמדו יוצרים שונים חלק לא קטן מהם אנונימי עד לאותה עת. מאחורי כל שיר היה סיפור בפני עצמו. 10 שירים שכל אחד מהם הפך ללהיט וחדרו עמוק ללב הקונצנזוס: `נכון להיום`,  `כבר עברו השנים` `עוד דקה את נעלמת`, `מספרים הזקנים` , `סיימתי מילואים`, `הפרח בגני`, `בדד`, `שיר פרטי`, `בדואי זקן`, ו`מפרץ שלמה`.

 

"בדד"

אחד מהשירים הנוגים של זוהר ארגוב שבעצם הוקלט שלוש פעמים לפניו. השיר נכתב על ידי עמשי לוין כשיר פרידה והולחן על ידי חברו לספסל הלימודים עוזי מלמד. השניים כתבו את השיר בהיותם תיכוניסטים וחלקו נכתב בטיול שנתי, " בדד, במשעול אל האין / בדד, בנתיב ללא כלום" הוא הוקלט לראשונה על ידי זבדיה לוי ולהקת "העליזים" בשנת 1961.

בשנת 1969 ביצע את השיר ההרכב "הברנשים של פיאמנטה", שכלל את אלברט פיאמנטה, אהרל`ה קמינסקי ומלחין השיר עוזי מלמד. בשנת 1971 הקליט את השיר גם צ`אבי חתוכה. זוהר ארגוב צפה בחתוכה מבצע את השיר בעת שביקר באילת, והחליט להקליט אותו ובכך הפך אותו לקלאסיקה.

 

"נכון להיום"

את השיר כתב שאול בן שאול והלחין אבנר גדסי, השיר נכתב על ידי שאול שהוא אדריכל במקצועו. את ההשראה לכתיבת השיר ספג כאשר תכנן בית לבניה בראשון לציון, הוא שמע אדם שר בבית שליד והעיד: "הוא הרעיד את כל נימי נפשי. הלכתי וכתבתי שיר, שהיה מעין השתקפות של מה שאני רואה בו", בן שאול תיאר בשיר את מרוץ החיים שלנו, עליות ומורדות ומנגד את האפשרות לפרוש ממרוץ זה.

"כבר עברו השנים"

השיר נכלל בפסקול הסרט "כסאח" כתב והלחין אותו אביהו מדינה. זוהר ארגוב בעצמו השתתף בסרט. בנוסף השתתפו בו חופני כהן, פנינה רוזנבלום, שימי תבורי, חיים משה ועוד.

הסרט עסק ביחסה המזלזל של החברה האשכנזית למוזיקה המזרחית, והכיל רצף של שירים מוכרים.ההשראה לשיר לקוחה מחוויה של אביהו מדינה שמאוד התרשם מנגן/זמר עיוור, שניגן ברחובות מדריד. בתחילה כתב שיר שנקרא "העיוור" על אותו זמר. השיר שכב אצלו במגירה כ-8 שנים. אומנים רבים התרחקו מלבצע את השיר בגלל המורכבות המוזיקלית. זוהר ארגוב שמע אותו והתאהב בשיר והפך אותו ללהיט. המילים בשיר שונו במקצת ושמו הפך ל"כבר עברו השנים". זוהר ארגוב קיבל חשיפה ראשונה עם השיר הזה בתוכנית מוזיקלית בטלוויזיה בהגשה של אלי ישראלי. מדינה התייחס במילותיו לאותו אומן עיוור " ומיני אז כבו עיני / כל עולמי חשך עלי".

"עוד דקה את נעלמת"

רמי לב כתב את השיר לזוהר ארגוב בהיותו בן 16 בלבד בבית הספר החקלאי בנהלל. לב שהיה שחקן, מוזיקאי נחשב עד היום כיוצר מחונן למבצעים המוכרים בז`אנר הים התיכוני. הוא שלח את השיר שכתב לאשר ראובני שהיה המנהל המוזיקלי של זוהר ארגוב וגם של שימי תבורי. ראובני השמיע את השיר לשני הזמרים הפופולריים שמאוד רצו להקליט את השיר לאלבום שלהם.  לב המליץ לראובני לתת את השיר "למי שאוהב יותר את השיר" וכך נוצר הביצוע שהפך ללהיט ענק. לב מספר : " הפעם הראשונה שגיליתי מישהו ששומע את השיר הייתה ברכבת. שני חיילים ישבו מולי ושמעו אותו באוזניות. כמה שנים אחר כך, שכשלמדתי משחק, עבדתי בניקוי בתים. יום אחד באמצע העבודה ראיתי באחד הבתים הסמוכים מישהי ששמה את השיר והתחילה לבכות. אני עובד מולה וחושב לעצמי: אם היא רק הייתה יודעת שאני כתבתי והלחנתי את השיר..."

 

"סיימתי מילואים" / "מפרץ שלמה" / "מספרים הזקנים"

שלושה שירים מתוך האלבום `נכון להיום` שהלחין צוריאל לוי. השניים הראשונים את המילים כתב שלמה כישור והשלישי שלום בן ישי.

צוריאל לוי מלחין מחונן מעולם לא למד תווים. הוא הכיר את זוהר ארגוב כשהיו נערים. צוריאל ניגן ושר בעצמו את השירים שהלחין.  באחד הימים אשר ראובני האמרגן של זוהר ארגוב שמע את צוריאל שר. הוא הזמין אותו לחדש קשר עם זוהר ארגוב ובין השניים נוצר קליק מחודש. השיר הראשון שהקליט זוהר היה דווקא באלבומו השלישי שיר שנקרא "היה זה בערב סגריר".

 אחד מהקוריוזים הוא סיפור של זוהר ארגוב שהופיע בפני חיילים במלחמת לבנון הראשונה, ארגוב שהתחתן בגיל מאוד צעיר, קיבל פטור משירות סדיר, ולבסוף עשה מילואים בהופעות.

שלמה כישור שכתב את `סיימתי מילואים` ו`מפרץ שלמה` הלך לעולמו לפני כשלוש שנים.

הוא היה וחיבר למעלה מ-200 שירים ובהם "המענטזת" שביצע ג`קי מקייטן, "מאמי מאמי" של איציק קלה ו"עלם חמודות" של מרגלית צנעני.

"שיר פרטי"

השיר שכמעט הדיח את "הפרח בגני" מפסטיבל הזמר. כתב והלחין אותו הבסיסט, היוצר והזמר יהודה אביטל  שהיה אחד הנגנים הידועים בבאר שבע בשנות ה-70 כשניגן בשלל להקות רוק מקומיות. בסוף שנות ה-70 פנה לקריירת סולו.

באותה תקופה עבר אביטל להופיע באילת במועדון "עציון" וביצע שירים שכתב והלחין, בהם גם `שיר פרטי`. אביטל כתב הרבה שירים למגירה ותהה לעצמו. מה יקרה אם יום אחד כל השירים שלו יתפרסמו ולא יהיה לו שיר אחד שלו, פרטי. ועל זה נכתב אביטל את `שיר פרטי` הוא גם ביצע אותו כבר בסוף שנות ה-70 על הבמות.

זוהר ארגוב שכנראה אהב לנפוש באילת ולא בפעם הראשונה. שמע את יהודה אביטל מבצע את השיר ושוחח עם אביטל בתום ההופעה וביקש להקליט את `שיר פרטי`. בין השניים נוצר קשר קרוב ורמי אביטל הפך להיות הבסיסט הקבוע בהופעותיו של זוהר.

הקשר נותק בעקבות מקרה מצער, כאשר במהלך אחת ההופעות. המשטרה הפסיק את הנגינה וביצעה בדיקת סמים לכל ההרכב.

הסיפור הידוע על השיר הוא שזמן קצר לפני פסטיבל הזמר והפזמון ארגוב התווכח עם אביהו מדינה לגבי איזה שיר הוא יבצע בפסטיבל. זוהר ארגוב רצה לבצע את `שיר פרטי` כי מאוד אהב אותו. אביהו מדינה התעקש על `הפרח בגני` (ובדיעבד צדק)השיר שהתקבל בסוף היה `הפרח בגני`  שכאמור זכה במקום הראשון.

 

 

"בדואי זקן"

רצועה מספר 9 באלבום נכתב על ידי ארז שרעבי ויאיר ניסים שהלחין אותו. השיר הזה מסמל יותר מכל את הקו שעליו הלכו באלבום הזה. מאוד ישראלי ונוגע בסגנון פופ, רוק, ג`אז, בלוז ומזרחי.

האלבום `נכון להיום` נחשב פורץ דרך שאליו הגיע זוהר ארגוב בשיאו, עוד לפני שהתוודע לסמים שגרמו לו לדעוך.

 באותה שנה שיצא הגיע לאלבום פלטינה ומכר מעל 350 אלף עותקים.

בשנת 2008, נבחר כאלבום החשוב ביותר במוזיקה הישראלית של שנות ה-80. השיר "הפרח בגני" זכה בשנת 1998 במקום השביעי (מתוך מאות שירים) בתוכנית `שיר היובל` בערוץ 1, כאשר במקום הראשון זכה השיר ירושלים של זהב.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות