רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

"חומות חימר"

 

 על שיר שנולד משני עולמות מקבילים של שתי נשים והפך לסמל פמינסטי

 

רחל שפירא גדלה בקיבוץ שפיים, בשנות ה 70-80 היא הפכה לאחת המוזיקאיות המפורסמות בארץ. עם שירים כמו `שיר של יום חולין`, "מה אברך", "כמו צמח בר", "חלומות", "עוד יהיה לי". בילדותה רחל הקטנה והצנומה התקשתה לישר קו עם תפיסת העולם הקיבוצית להיות עובדת אדמה. היא ניסתה לפרוץ גבולות ולזוז הצידה מאיחוד השורות שהחיים בקיבוץ כופים עליה לעיתים. רחל שפירא החלה לכתוב.

את השיר הראשון שכתבה היה בשנת 1967, בזמן חופשתו בשפיים גילה יאיר רוזנבלום את השיר "מה אברך", אותו כתבה שפירא לזכר בן כיתתה אלדד (דדי) קרוק, שנפל במלחמת ששת הימים. רוזנבלום הלחין את השיר, וביצעה אותו רבקה זהר עם להקת חיל הים.

"חומות חימר" היו צמד מילים שכתבה רחל שפירא במחברת קטנה כהתרסה כנגד החיים בקיבוץ ורצונה לנתיב עצמאי.

 

מרגלית צנעני גדלה בנתניה בת להורים יוצאי תימן. מאז היותה ילדה אהבה והקשיבה למוזיקה. פיוטית, ישראלית, ובגיל 11 נחשפה למוזיקה נשמה שחורה. בתיכון החלה לשיר ומאז היא שרה עד היום. הקשר של מרגול לאביה היה מאוד קרוב הוא תמך בה בנושא המוזיקלי. ואילו אמה, יעצה לה לעבוד בעבודה מסודרת.

למשפחת צנעני היו שבעה ילדים כשמרגול היא הבכורה לחמש בנות ושני בנים.

המרד הראשון שלה היה מגדרי. בזמן הקידוש של יום שישי סירבה לקבל את העובדה שאחיה הקטנים ישתו מכוס היין לפניה, רק בשל היותם בנים. בעימות הזה היא סימנה ניצחון פמניסטי ראשון. בשנות ה70 הצטרפה מרגול כשחקנית בסרט קזבלן ובמחזמר "שיער". למרות הפרסום הקריירה שלה עדיין דשדשה. אז החלה מרגול להופיע כזמרת באירועים. ב-1986 הקליטה את השיר הכי מזוהה עימה "נערי שובה אלי", רבקה מיכאלי הזמינה את צנעני לתוכנית אירוח ביום שישי בערב ומשם הדרך לתהילה הייתה קצרה. מרגלית צנעני החלה להקליט אלבומים.

 

 

צילום : Omri T uvia

החיבור בין מרגלית צנעני לרחל שפירא:

ירוסלב יעקובוביץ` היה עולה חדש בשנת 1968. בעברו הוא שירת כחייל בלהקה צבאית בצבא הצ`כי ופרץ חומות משל עצמו. ירוסלב ערק מהצבא הצ`כי בזמן פלישת רוסיה לפראג. כאשר הגיע לארץ שמע בשדה התעופה את השיר "מה אברך" שכתבה רחל שפירא. הוא לא הבין את מילות השיר אבל אהב את מה ששמע. מהר מאוד התחיל להופיע בתחילה עם יוסי בנאי ולאחר מכן עם הפוגת לימודי מוזיקה בבוסטון הופיע עם אומנים מוכרים בעולם. בתחילת שנות ה-80 חזר לארץ והפך לאחד המפיקים הכי מבוקשים בארץ. באותה תקופה שמע גם את מרגול ונדלק. הוא זיהה בקולה של צנעני גוון מוזיקלי כפי שהכיר וניגן בארה"ב. הוא פנה למרגלית צנעני והם החלו לעבוד יחד. הם שיתפו  פעולה יחד במספר אלבומים.

באחד מהמפגשים המוזיקליים בין יעקובוביץ למרגלית צנעני. היא החלה לנגן מנגינה על הקלידים שנחרטה לירוסלב יעקובוביץ` עמוק בראש. השניים  נסעו משם לרחל שפירא שאותה הכיר היטב ירוסלב יעקובוביץ` לקיבוץ שפיים כדי שתכתוב ללחן המתהווה מילים.

רחל שמעה את מרגלית צנעני ומיד קפצו לה צמד המילים שכתבה פעם במחברת : "חומות חימר". שפירא כתבה בתוך מספר ימים מילים ללחן של מרגול.  המילים שכתבה רחל שפירא נגעו מאוד במרגלית צנעני שהרגישה בטקסט את הלך הרוח שחוותה בילדותה. ומצד שני רחל שפירא כתבה את חוויותיה מהקיבוץ.

"חוֹמוֹת חֵמָר/סוֹגְרוֹת עָלַיִךְ,

אָחוֹת קְטַנָּה/חֲבָל עָלַיִךְ.

חוֹמוֹת חֵמָר/עוֹנוֹת בַּצֹּרֶת,

אָחוֹת קְטַנָּה/אַתְּ לֹא נִזְהֶרֶת.

טַלְיָה דְּחוּיָה/חֶרְפַּת הָעֵדֶר,

אַתְּ לֹא שְׁפוּיָה/אַתְּ לֹא בְּסֵדֶר.

לֹא נִכְנַעַת/אַתְּ מְשֻׁגַּעַת,

מָה אַתְּ יוֹדַעַת/עַל חוֹמוֹת חֵמָר"

 

העיבוד הנפלא של ירוסלב יעקובוביץ הביא את מרגול לאולפן ההקלטות והיא הקליטה אותו בטייק אחד.

השיר חומות חימר

ב1990 יצא האלבום "הנושא את שם השיר "חומות חימר" השיר הפמינסטי הפך ללהיט בתחנות הרדיו. ודיבר אל לא מעט נשים שחוו על בשרן את החומות שהיו סביבן ועל מעמד האישה.   שתי הילדות מנתניה ומשפיים הצליחו ופרוץ את החומות שלהן. וכל אחת מהן הפכה לאישיות מפורסמת בזכות עצמה.




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות