רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

אבנר גדסי : נפרדנו כך

 

על מי כתבה סמדר שיר את המנון הפרידה?

 

"נִפְרַדְנוּ כָּךְ/ הָייתָה דְּמָמָה

לֹא הָיָה כְּבָר מָה לוֹמַר

הָרְחוֹב רָגַשׁ/ הָרְחוֹב הָמָה

כְּמוֹ לֹא הָיָה דָּבָר.

כָּל זֹאת הָיָה אֶתְמוֹל/ וְנִדְמֶה שֶׁחָלְפָה לָהּ שָׁנָה

מֵרִגְעֵי חֲלוֹם גָּדוֹל/ נִשְׁאֲרָה רַק מַנְגִּינָה."

צילום : Omri Tuvia

רבים מאיתנו ניכסו את השיר ששר אבנר גדסי לכל מיני פרידות שחוו בחייהם, פרידה רומנטית, מקצועית, רגשית ואפילו מטפורית.

 

אבנר גדסי נולד בשכונת התקווה בחודש מאי בשנת 1952. אביו שהיה עולה חדש מתימן, נשא שתי נשים.  משפחת גדסי חיה בדוחק כי לאב היה קשה לפרנס שתי משפחות מרובות ילדים.

אבנר הצעיר רכש גיטרה כשהיה נער. הוא למד בעצמו לנגן, והיה מתגנב להופעות כדי ללמוד מהגדולים. כמו רבים מחבריו הזמרים משכונת התקווה, החל גדסי לשיר בתחילת שנות ה-70 באירועים משפחתיים ובבתי כנסת. באותה שנה זכה בתחרות כישרונות צעירים של עיר הנוער. אבנר גדסי החל להופיע במועדונים. במקביל עיתונאי ספורט בשם מיכה דר שמע את גדסי שר והחליט לקחת אותו תחת חסותו ולהפיק עבורו תקליט שדרים.

באולפני "טריטון" הקליט אבנר גדסי שתי רצועות : בצד אחד השיר "הלכת לבד" (שעליו עוד נשמע רבות מילים ולחן: אבנר גדסי) ומצד שני נעימה אינסטרומנטלית שזכתה לשם "הציפיה" אותה הלחין אבנר גדסי ועיבד יגאל חרד.

תחנות הרדיו לא גילו עניין בתקליט השדרים של הזמר הצעיר עם הקול הייחודי. אבל אבנר גדסי לא ממש התכוון לוותר. הוא הגיע עם תקליט השדרים למפיק אלדד שרים. המפיק הידוע האזין לשיר מתוך תקליט השדרים, ואמר לגדסי כי השיר מצוין, אבל אם רוצים שיצליח חייבים לשנות לו את המילים. אלדד שרים פנה לתרצה אתר בתו של המשורר נתן אלתרמן.

תרצה אתר הציעה שאת המילים לשיר תכתוב נערה צעירה שהכירה ושמה סמדר שיינמן, לימים הסופרת סמדר שיר.

סמדר שיר שהחלה לכתוב כבר בגיל 5 השתמשה בשם העט, בעצת תרצה אתר כדי שבבית הספר הדתי שלמדה בו לא ידעו שהיא כותבת בעיתונים חילוניים.

שיר הצעירה, החליפה את כל מילות השיר, שנקרא "הלכת לבד" ל"נפרדנו כך".

אבנר גדסי - נפרדנו כך

את המילים "הלכת לבד, אל מצולות הים..." ל- "נפרדנו כך הייתה דממה".

אבנר גדסי נכנס שוב פעם לאולפן ההקלטות. והפעם השיר הוקלט בעיבוד אחר של אלדד שרים אליו התווספו קולות מקהלה, טרומבון, חצוצרה, וחליל.

השיר נפרדנו כך מתכתב עם שירה של לאה גולדברג בעל שם דומה  "נפרדנו כך" (שיר אהב"ה) אותו מבצעת נורית גלרון. גם שורת הטקסט "נפרדנו כך, הרחוב המה" נלקחה מהשיר של לאה גולדברג.


צילום : Omri Tuvia

הרקע לכתיבת השיר:

סמדר שיר שמרה את סודה ובמשך שנים סירבה לספר על מי השיר נכתב. רק בשנת 2009, חשפה שיר בטור בידיעות אחרונות את מושא השיר שכתבה.

"דודו טופז היה החבר הראשון שלי. הנה, סוף ־ סוף המילים יוצאות אל הדף. יותר מ־30 שנה אני נשאלת על מי כתבתי את השיר "נפרדנו כך" כשהייתי בת 14.

כבר יותר מ־30 שנה אני נשאלת מה ילדה בת 14 מבינה בפרידה, ותמיד התחמקתי. הסתרתי. טענתי שלא צריך למות כדי לכתוב על מוות ולא חייבים להתנסות בפרידה כאובה כדי לצרף אותיות והברות למשפט "מרגעי חלום גדול נשארה רק מנגינה". גם אבנר גדסי, שהלחין וביצע את השיר, הופתע לקרוא את שיר האהבה שהלבשתי על המנגינה שלו ולא ידע על מי אני כותבת. האמת, אפילו האיש שלי זה 30 שנה לא ידע.

אבל היו כמה שידעו על הרומן האסור בין שנינו: חברות שלי מהתיכון הדתי, אחיו מיקי וגם אמא שלי. בעיקר אמא שלי. אני הייתי בת 14, דודו היה בן 25 ואמא שלי צלצלה לאביו המנוח, אליהו גולדנברג, והזהירה אותו שאם לא ידאג להפריד בינינו, היא תדווח למשטרה."

השיר "נפרדנו כך" נכלל באלבום הבכורה של גדסי בשנת 1972 והפך ללהיט. ברבות הימים אף הפך לקלאסיקה ישראלית והפך את גדסי לאחד האומנים המוערכים בארץ.

גדסי פיתח סגנון מוזיקלי ייחודי שהיה שילוב של רוק ומוזיקה מזרחית, בקריירה שלו הוציא 8 אלבומים, והצליח עם שירים כמו "שרונה", "מנגן ושר" ו"הגברים בוכים בלילה". גדסי גם מלחין מוערך בין היתר הוא אחראי ללחן של השיר "נכון להיום" של זוהר ארגוב.  

 

 

 

 תרומה לעמותת מש"ה - מילים שעושות הבדל

 




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות